REKORDNA STOPA INFLACIJE U NEMAČKOJ Cene energenata glavni razlog poskupljenja u zemlji

Nemačka godišnja stopa inflacije porasla je na 10.4 posto u oktobru, u odnosu na 10 posto u septembru, pokazali su službeni podaci koje je objavio Destatis. Stopa je dosegnula najviši nivo od ponovnog ujedinjenja zemlje. Cene energenata i dalje su glavni razlog poskupljenja u zemlji, istaknuo je Georg Thiel, čelnik Destatisa. Mesečna stopa inflacije takođe je u oktobru iznosila 0.9 posto, dodaje Destatis u svojoj objavi.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Uprkos merama olakšica, cene energenata u Nemačkoj u oktobru 2022. bile su 43 posto veće nego u istom mesecu prethodne godine. Cena energije u domaćinstvima posebno je oštro porasla, za 55 posto, cene prirodnog plina više su se nego udvostručile (rast od 109.8 odsto), a cene daljinskog grejanja porasle su 35.6 posto. Poskupjelo je i grejanje na ostale energente: drva za ogrev, drvne pelete ili druga kruta goriva dvostruko su skuplja (108.1 posto).

Blic preporučuje

Što se električne energije tiče, skuplja je 26 posto. Glavni razlog skupih energenata u celini je naglo povećanje međunarodnih nabavnih cena, zaključuju iz Destatisa.

(Destatis/See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com