RIO TINTO BEZ DOZVOLE, A SPREMIO PILOT POSTROJENJE Menadžeri uvereni da će ostvariti plan iako nemaju nijedan zvaničan dokument za izgradnju

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Iako “Rio Tinto” nije od države Srbije dobio nijedan zvanični dokument o dozvoli za izgradnju rudnika litijuma “Jadar”, ova kompanija je već opredelila 2,4 milijarde dolara za ovu investiciju, a da stvar bude još čudnija, spremila je za transport i pilot postrojenje za preradu rude, što je neuobičajna praksa u svetu.

Takva praksa nije do sada bila prisutna ni u Srbiji, tim pre što ova kompanija, izuzev Memoranduma o razumevanju, koji je potpisan 2017. godine, nema nijedan drugi validan papir, uključujući Studiju izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu njihove tehnologije za preradu jaradita.

Zato i čudi što će ona biti instalirana iako od relevantnih svetskih i evropskih institucija još uvek nema sertifikat, što praktično znači da će se ona testirati na našem tlu i to za nešto više od dva meseca. To je vreme koje je potrebno da oprema iz Melburna, gde je već spakovana u četiri kontejnera, stigne u dolinu Jadra.

Javnost procenjuje da je slanje opreme jasan signal “Rio Tinta” da je samouveren da će dozvolu za rad dobiti. Na osnovu čega tu samouverenost bazira, za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da rudarske kompanije svuda u svetu prvo prikupe sve potrebne dozvole pre nego što pređu u fazu izgradnje.

Do te faze “Rio Tinto” nije ni došao u projektu “Jadar”, pa čudi što dopremaju opremu za njenu preradu iako nemaju ni gram izvađene rude. Ta oprema svoje vatreno krštenje doživeće u Srbiji, jer “Rio Tinto” do sada nigde u svetu nije prerađivao rudu litijuma već je samo kopao.

Foto: Mladen Šurijanac / RAS Srbija

Stručnjaci upravo na tu činjenicu upozoravaju državu i traže da bez validnih testiranja ove tehnologije od strane referentnih ustanova ne dozvole da se ona ni kao eksperiment ne primenjuje u Srbiji.

– Apsurdno je da se bez čvrstih sporazuma o otvaranju rudnika, idejnog projekta, Studije o uticaju na životnu sredinu, odnosno bez ijednog validnog dokumenta, samo na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je neobavezujući, šalje oprema, pa bila ona i za pilot postrojenje. To je omalovažavanje Srbije kao države od strane jedne kompanije, čime nam pokazuju da ne postoji prepreka za njihov projekat, kao i bahatost koju su već u mnogim delovima sveta pokazali. Slanje pilot postrojenja je odgovor kompanije na insistiranje stručnjaka da izuzev laboratorijskih ispitivanja, i to samo u Australiji, nemaju zvanični sertifikat o validnosti tehnologije koju najavljuju. Da bi dokazali suprotno, oni sada šalju pilot opremu – objašnjava za “Blic” Dragana Đorđević, naučna savetnica u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Ona navodi da su indikativne izjave predstavnika “Rio Save”, koji najavljuju da će, bez obzira na ishod referenduma, 2026. godine otvoriti rudnik.

– Takvim postupkom stavljaju pod noge državu Srbiju. Treba da se zna da ova rudarska kompanija nije specijalizovana za tehnologiju prerade litijuma i da oni to ne znaju da rade, o čemu srpska javnost nije dovoljno obaveštena. Očigledno je da planiraju u Srbiji da se uče tom poslu ili da ga rade zajedno sa nekom kineskom kompanijom, jer neće moći sami u ovom poslu. Činjenica je da oni znaju da vade rudu litijuma iz zemlje, i za to su specijalizovani, ali ne i za složenu hemijsko-metaluršku tehnologiju dobijanja litijum-karbonata – navodi Đorđevićeva i dodaje:

– Na sastanku u martu smo srpskim vlastima objasnili da je reč o lošoj i neispitanoj tehnologiji, koja negativno utiče na životnu sredinu i da se takve tehnologije u svetu primenjuju u pustinjama a ne na plodnoj zemlji. Tvrdnje “Rio Tinta”, u koje su ubedili i srpsku vlast, da imaju fantastična iskustva u Australiji su netačne. Ta fantastična iskustva su takva da su prvo razbili pećine Aboridžina, a rudu koju vade šalju u Kinu na preradu – kaže Đorđevićeva.

Rio Tinto: Verujemo da će doći do realizacije projekta

Iz “Rio Tinta” kažu za “Blic” da je tehnologija prerade koncentrata jadarita ispitana i da je ekološki prihvatljiva i ekonomski isplativa, što su pokazala istraživanja međunarodnog tima stručnjaka u razvojnom centru u Australiji.

– Pilot postrojenje nije procesno postrojenje industrijskog tipa, već je opitno koje proizvodi manje od 500 grama litijum-karbonata u satu. Kada se steknu uslovi, otvori rudnik i ishoduju neophodna odobrenja, ono se može pokrenuti u ogledno-informativne svrhe. Relokacija pilot postrojenja u Srbiju otvara mogućnosti da se ono koristi za obuku novozaposlenih, kao i za buduća istraživanja i razvoj koji bi bili na raspolaganju naučnoj javnosti u Srbiji – kažu u “Rio Tintu”.

Na naše pitanje šta će biti sa tom opremom ako se ne odobri ova investicija, oni kažu:

– “Rio Tinto” duboko veruje u to da će do realizacije projekta “Jadar” doći, jer na razvoju svih njegovih segmenata rade najbolji domaći i međunarodni stručnjaci, u skladu sa zakonima Republike Srbije, regulativom EU, najboljom međunarodnom praksom i visokim standardima naše kompanije. Verujemo da će zahvaljujući znanju koje posedujemo i odlučnosti kompanije da uloži sredstva u sva neophodna rešenja koja se tiču zaštite životne sredine, projekat Jadar uspešno ishodovati sve neophodne dozvole. Ako se ipak dogodi scenario koji pominjete, kompanija će naknadno doneti odluku na koji način će postupati sa svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com