ROBNA RAZMENA KINE I SRBIJE UVEĆANA 152 PUTA Brnabić: Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini, nebo će biti granica

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, za kinesku nacionalnu televizju ČTV, da veruje da će odnosi Srbije i NR Kine biti samo bolji i snažniji u godinama koje dolaze i ukazala da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću robna razmena sa tom zemljom uvećana 152 puta.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević / Tanjug

.

Brnabić je istakla da je čelično prijateljstvo dve zemlje učvršćeno ponajviše u doba pandemije korona virusa.

– Lekcija koju smo svi naučili u doba pandemije je povratak multilateralizmu, saradnji i zajedičkoj borbi svih zemalja sveta. Inicijativa pojas i put je odličan primer toga i nastavićemo da sarađujemo sa NR Kinom i u tom okviru, navela je ona.

Intervju je urađen neposredno nakon što je Ana Brnabič po treći put postala predsednica vlade.

Kina je danas drugi najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, i kako je novinarka istakla, robna razmena dve zemlje uvećana je čak 152 puta.

– Samo da ponovim da svima bude jasno, naša robna razmena uvećana je ne za 152 odsto, već 152 puta. To je zaista impresivno i sve se to dogodilo otkada je na vlast došao Aleksandar Vučić. Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, u smislu saradnje naše dve zemlje, nebo će biti granica. U prethodnih nekoliko godina, naš izvoz u Kinu dostigao je milijardu evra. To možda za vašu zemljju, ili neke druge velike zemlje, nije sprektakularna cifra, ali za zemlju poput Srbije to je zaista impresivan rezultat, istakla je predsednica vlade

Na pitanje kakva je zemlja bila Srbija kada je postala premijerka, a kakva je danas, Brnabić je rekla da je Srbija danas u mnogome drugačija zemlja.

– Zavidan razvoj. Kada sam stupila na dužnost predsednice vlade, godišnji izvoz IKT usluga bio je 375 miliona evra, dok ćemo ove godine nadmašiti 2,6 milijarde evra. Sada ćemo se usredsrediti na razvoj veštačke inteligencije, bioinženjeringa i biomedicine. Sigurno je da i u ovim oblastima planiramo jačanje saradnje sa NR Kinom, zaključila je Brnabić.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com