Rusiji PADAJU PRIHODI OD PRODAJE NAFTE a ograničenje cena tek treba da stupi na snagu

Ruski izvoz nafte porastao je u novembru, ali je zemlja za nju prihodovala manje novca, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

I dalje procenjuju da će međunarodne sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu smanjiti rusko vađenje crnog zlata iduće godine, ali bi to moglo dovesti do velikog rasta cene.

Blic preporučuje

Trend pada svetskih cena nafte i veći popusti na rusku naftu smanjili su prihode Moskve od prodaje nafte u novembru za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara (15 milijardi evra), javljaju strane novinske agencije.

U novembru, međutim, još nije stupio na snagu embargo na uvoz većine ruske nafte u EU i ograničenje cena ruske nafte koja se izvozi morem u treće zemlje, što je krenulo od 5. decembra. Gornja cena postavljena je na 60 dolara za barel sirove nafte od 159 litara.

Merama usklađenim sa grupom G7 Brisel želi smanjiti prihode Rusije za finansiranje rata u Ukrajini i osigurati stabilnost globalnih tržišta.

U Rusiji su u odgovoru na donošenje mera naglasili da se neće uzeti u obzir ograničenje cena. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ova mjera predstavlja “korak prema destabilizaciji globalnih energetskih tržišta”.

Prema predviđanjima IEA-e, ove će mere sledeće godine smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno.

– Međutim, ne možemo isključiti mogućnost velikih povećanja cena nafte sledeće godine – upozorili su.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com