Ruski gigant tvrdi: “Iscurela je količina gasa koja je Danskoj dovoljna za tri meseca”

Portparol Gasproma je izjavio da je nakon eksplozije koja je pogodila dva cevovoda ispod Severnog mora iscurelo 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Izvor: Index

Foto: EPA-EFE/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT

Foto: EPA-EFE/SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT

Kako je izvestila agencija TASS, portparol ove kompanije Sergej Kuprijanov izjavio je preko video-poziva na sednici Ujedinjenih nacija kako je količina ispuštenog gasa jednaka danskim tromesečnim zalihama.

Podsećanja radi, u ponedeljak rano ujutru, oko dva sata po lokalnom vremenu mehurići su počeli da izbijaju na površinu Baltičkog mora između Švedske i Poljske, oko 23 kilometra jugoistočno od danskog ostrva Bornholma. Tog jutra objavljeno je da je pritisak u gasovodu Severni tok 2 pao preko noći sa 105 bara na sedam bara, što ukazuje na curenje, prenosi Index.

Gasovod Severni tok 2 dugačak je 1.230 kilometara i proteže se od Rusije kroz Baltičko more do Nemačke. Trebalo je da prenosi milijarde kubnih metara gasa u Evropu sve dok Rusija nije napala Ukrajinu, a potom Nemačka odbila da operaterima gasovoda izda licencu, pa nikad nije pušten u rad.

Danska je angažovala vojne avione kako bi potražila znakove curenja i identifikovala jedno područje mora kao opasno za brodove. Vreme curenja potvrđeno je očitanjima seizmologa u susednim zemljama, koji su registrovalui događaj sličan zemljotresu magnitude 1,8, a potom su locirali da se dogodio na gotovo istom mestu na kojem je curenje izlazilo na površinu.

Oko 17 sati nakon prvog očitanja oko Severnog toka 2, seizmolozi su zabeležili drugo očitanje severoistočno od Bornholma, što ukazuje na još jedan incident.

Ubrzo nakon toga, Nord Stream AG, operater Severnog toka 1, rekao je da istražuje uzroke pada pritiska u gasovodu. Ponovo su očitanja seizmologa locirala incident na određeno mesto – oko 55 kilometara severoistočno od Bornholma.

Sledećeg jutra švedska pomorska uprava izdala je upozorenje o dva curenja gasovoda Severni tok 1 u svojim i danskim vodama, čime je ukupan broj curenja porastao na tri. Severni tok 1 sledi sličnu, ali ne identičnu rutu od Rusije do Nemačke i korišćen je za transport ruskog pgasa u Evropu od 2011. do izbijanja rata u Ukrajini.

Nakon početka rata u Ukrajini, Evropa je počela da smanjuje svoje oslanjanje na gas iz Rusije. Kako su se protoci kroz Severni tok 1 u Evropu iz Rusije smanjivali, tako je u konačnici ovaj gasovod zatvoren.

Snimak s mesta događaja snimljen iz danskog aviona pokazao je zapenjeno more u širini do kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com