SAD PREBACUJU 3,5 MILIJARDI DOLARA U ŠVAJCARSKU Sredstva centralne banke Avganistana idu u novi poverenički fond

Sjedinjene Države su u sredu objavile da će preneti 3,5 milijardi dolara sredstava centralne banke Avganistana u novi poverenički fond sa sedištem u Švajcarskoj koji će biti zaštićen od talibana i korišćen za stabilizaciju propale avganistanske ekonomije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Avganistanski fond, kojim upravlja upravni odbor, mogao bi da plaća kritične uvoze poput struje, pokrije otplate dugova međunarodnim finansijskim institucijama, štiteći podobnost Avganistana za razvojnu pomoć i finansira štampanje nove valute, piše Rojters.

Blic preporučuje

“Avganistanski fond će zaštititi, sačuvati i izvršiti ciljane isplate tih 3,5 milijardi dolara kako bi pomogao da se obezbedi veća stabilnost avganistanske ekonomije“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija.

Američki zvaničnici rekli su da nijedan novac neće ići avganistanskoj centralnoj banci, poznatoj kao DAB, sve dok ne bude „slobodna političkog mešanja“ – diplomatski jezik za zamenu najviših talibanskih zvaničnika banke, od kojih su dvojica pod sankcijama SAD i UN, bankarskim profesionalcima – i uspostavljene su mere zaštite od pranja novca.

Dok se ovi uslovi ne ispune, slanje sredstava DAB-u bi ih izložilo neprihvatljivom riziku i ugrozilo bi ih kao izvor državnog avganistanskog naroda“, rekao je zamenik američkog ministra finansija centra Voli Ademej u pismu pismu srpskog vrha. .

Nova fondacija se nalazi u Ženevi i ima račun kod Bazelske banke za međunarodnu poravnjanja (BIS), koja pruža finansijske usluge centralnim bankama.

“BIS uspostavlja odnos sa klijentima sa Fondom za narod Avganistana. Uloga BIS-a je ograničena na pružanje bankarskih usluga i izvršavanje instrukcija Odbora poverenika Fonda bez učešća u upravljanju Fondom ili donošenju odluka”, BIS je saopštio, dodajući da će poštovati sve važeće sankcije i propise.

Švajcarska vlada je saopštila da će podržati fondaciju koju je pomogla Vašingtonu da uspostavi tako što će dati finansijsku i razvojnu ekspertizu. Za predstavnika odbora imenovala je službenicu ministarstva inostranih poslova Aleksandru Bauman.

Foto: shutterstock

Fond neće rešiti ozbiljne probleme koji izazivaju teške ekonomske i humanitarne krize koje prete da se pogoršaju kako se zima približava. Skoro polovina od 40 miliona ljudi u Avganistanu suočava se sa “akutnom glađu”, prema Ujedinjenim nacijama.

Najveći fiskalni izazov za Talibane je razvoj novih prihoda za kompenzaciju finansijske pomoći koja je obezbedila do 75% vladine potrošnje koju su Sjedinjene Države i drugi donatori okončali nakon što su islamisti zauzeli Kabul u avgustu 2021. kao poslednje američke trupe koje su otišle, okončavši dve decenije rat.

“Ekonomija Avganistana se suočava sa ozbiljnim strukturnim problemima, pogoršanim talibanskim preuzimanjem”, rekao je visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, novinarima na brifingu o novom fondu.

Krizu su takođe podstakle decenije rata, suša, pandemija COVID-19, endemska korupcija i odvajanje centralne banke od međunarodnog bankarskog sistema.

Stvaranje novog povereničkog fonda dolazi nakon višemesečnih pregovora između administracije predsednika SAD Džoa Bajdena, Švajcarske, drugih stranaka i talibana, koji su zahtevali vraćanje 7 milijardi dolara imovine avganistanske centralne banke koja se nalazi u Sjedinjenim Državama.

Razgovori su nastavljeni uprkos gnevu SAD zbog talibana koji skrivaju pokojnog šefa Al Kaide Ajmana al-Zavahirija – ubijenog 31. jula u napadu dronom CIA-e na njegovu sigurnu kuću u Kabulu – i međunarodnog besa zbog kršenja ljudskih prava militanata, uključujući zabranu ulaska devojčica u državne srednje škole.

Bajden je u februaru zaplenio „u korist avganistanskog naroda“ 3,5 milijardi dolara imovine DAB-a koja će biti prebačena u novi poverenički fond.

Foto: Alex Brandon / Tanjug/AP

Ostalih 3,5 milijardi dolara osporava se u tužbama protiv talibana zbog napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. Sudovi bi mogli odlučiti da se taj novac oslobodi, koji bi mogao biti deponovan u novi fond.

Još oko 2 milijarde dolara u aktivi avganistanske centralne banke koja se nalazi u evropskim i emiratskim bankama takođe bi mogla da završi u fondu.

Upravni odbor fonda takođe čine američki ambasador u Švajcarskoj Skot Miler, Anvar Ahadi, bivši šef avganistanske centralne banke i bivši ministar finansija, i Šah Mehrabi, američki akademik koji ostaje u Vrhovnom savetu DAB.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com