“SBERBANKA” NASTAVLJA SA USPEŠNIM POSLOVANJEM Vladimir Bošković: “Godišnje ciljeve postigli smo već u julu”

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Poslušajte vest preko audio fajla

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima i značajnim kreditnim plasmanima u delu saradnje sa stanovništvom i privredom Sberbank Srbija je samo tokom prvih sedam meseci ove godine ostvarila neto profit od preko 11,2 miliona evra i već u julu ispunila svoje poslovne i finansijske ciljeve projektovane za celu 2021. godinu.

Govoreći o rezultatima poslovanja i dinamičnom rastu, predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković je istakao da će 2021. biti “zasigurno najuspešnija poslovna godina zabanku”.

– U programu kreditiranja privrede uz garancijsku šemu sa državom, Sberbank Srbija je zaključno sa julom odobrila i isplatila više od 158 miliona evra kredita i povoljnim pozajmicama za likvidnost podržala više od 3.000 domaćih preduzeća. Naše učešće u ukupnom iznosu ovih plasmana je premašio 7,6 odsto, što je duplo više od udela koji imamo kada je reč o vrednosti celokupne aktive na domaćem bankarskom tržištu – ocenio je Bošković.

 Vladimir Bošković

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Vladimir Bošković

Po njegovim rečima, vrednost kreditnog portfolija u Sberbank Srbija je u julu povećana za preko 46 miliona evra u odnosu na početak godine, prvenstveno zahvaljujući dobrim plasmanima u delu saradnje sa fizičkim licima. Istovremeno, štednja građana u Sberbank je u julu dostigla rekordan iznos od 600 miliona evra, sa odličnim trendom rasta iz meseca u mesec.

– Stalan rast štednje u našoj banci na najbolji način potvrđuje da sve veći broj klijenata, odnosno pravnih i fizičkih lica, veruje u stabilnost i sigurnost našeg poslovanja, kao i čvrstu rešenost Banke da sredstvima svojih štediša upravljamo na izuzetno odgovoran način – kaže Bošković.

Član izvršnog odbora Sberbanke, Vladimir Pajović, ističe da je poverenje osnova bankarstva.

– Zašto mi smatramo da je naša banka veoma stabilna i da svi koji veruju u nas mogu mirno da spavaju? Jedan od osnovnih pokazatelja je sa koliko kapitala vlasnici banke učestvuju zajedno sa novcem klijenata. Mi smo na nivou od oko 25 odsto, što je iznad proseka tržišta -rekao je Pajović.

 Vladimir Pajović

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Vladimir Pajović

Važan pokazatelj, tvrdi Pajović, je i udeo problematičnih plasmana u ukupnom portfelju sa kojim banka upravlja. On je u Sberbanci na istorijskom minimumu od svega 3,6 odsto, dok pokrivenost rizičnih plasmana rezervisanjima u banci iznosi preko 61 odsto.

Član izvršnog odbora, Miloš Nedeljković istakao je da Sberbanka nije samo uspela da održi korak sa tržištem, već i da postigne značajne uspehe.

– Imamo stalan rast korisnika, više od 70 odsto naših klijenata koristi digitalne servise banke. Tu mislim i na uzimanje kredita i pozajmica, koje su omogućene da se urade “ful” digitalno. Ono što je specifično za nas je da mi imamo samo 33 filijale, te smo probali to da nadomestimo prisutnošću kroz najveće ritejlere, gde nudimo finansijske proizvode na mestu prodavca, istakao je Nedeljković govoreći o digitalizaciji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com