SKOČILA VREDNOST “TESLE” Pozitivne preporuke analitičara i nova fabrika u Južnoj Koreji

Deonice “Tesle” skočile su gotovo 8 odsto u sredu nakon što su dan ranije pale na najniži nivo u 52 sedmice.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Chris Carlson / Tanjug/AP

Porast je usledio nakon pozitivnih preporuka analitičara u investicionoj banci “Citi” i naznake izvršnog direktora “Tesle” Elona Maska da je Južna Koreja glavni kandidat za novu fabriku.

Blic preporučuje

Oporavak je predah za ulagače u “Teslu”, kojima je vrednost njihovih udela ove godine pala za otprilike polovinu usred opšeg pada tržišta i prelaska s rizične imovine, prenosi SEEbiz.

– Verujemo da je povlačenje od početka godine do danas uravnotežilo kratkoročni rizik/nagradu – napisali su analitičari “Citija”, podižući svoju ocenu deonice na neutralnu.

Foto: shutterstock

– Da bismo od ovog trenutka postali optimisti, želeli bismo steći dodatno poverenje u odnosu prosečne prodajne cene/bruto marže automobila (uključujući praćenje kratkoročnih tačaka podataka u Kini i Evropi) i napretka FSD-a – naveli su.

FSD se odnosi na ono što kompanija naziva svojom potpunom sposobnošću samostalne vožnje. “Tesl”a prodaje sisteme za pomoć vozaču, uključujući standardni autopilot, ugrađen u sve svoje nove automobile, i premium FSD opciju. U SAD-u, “Teslin” FSD trenutno košta 15.000 dolara unapred ili 199 dolara mesečno na bazi pretplate. Kompanija ne kaže koliki postotak korisnika bira tu opciju ili koliko prekida pretplatu.

Mask od 2016. godine obećava Teslinim investitorima i kupcima da će njegova kompanija moći da pretvori svoje automobile u samovozeća vozila koja mogu raditi kao robotaksiji. Međutim, tek treba da se isporuči nešto konkretno. Vozači koji koriste “Teslin Autopilot”, “Enhanced Autopilot”, FSD i FSD Beta sisteme moraju da ostanu pažljivi na putu, s rukama na upravljaču, spremni da preuzmu zadatak vožnje u svakom trenutku.

Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP

Osim saopštenja “Citija”, Mask je u sredu razgovarao s južnokorejskim predsednikom Junom Sukjeolom i izrazio optimizam da će se nova “Teslina” fabrika konačno otvoriti u toj azijskoj zemlji.

(Izvor: See Biz/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com