“Šolak crta metu Telekomu i Vladimiru Lučiću”

Beograd — Kontroverzni tajkun Dragan Šolak i njegova Junajted grupa nalaze se u nikad većem finansijskom problemu, prenose mediji.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos/REDPIXEL

Foto: Depositphotos/REDPIXEL

Razlozi za nervozu?

U situaciji povećane konkurentnosti na tržištima na kojima Junajted grupa posluje, velikog pritiska pod kojim se nalaze njeni prihodi, povećane potrebe da se mora ulagati sve više, postojanja zastarele opreme i tehnologije, kao i neophodnosti uvođenje novih tehnologija poput 5G, a sve uz ogroman stepen zaduženosti po nepovoljnim uslovima, veruje se da su razlozi za nervozu Dragana Šolaka i njegovog menadžmenta, ali i većinskog vlasnika BC Partners.

Sa dugovanjima od astronomskih 3,3 milijarde evra i gubitkom u poslovanju od 73 miliona evra, piše Republika, umesto da spasavaju svoju poslovnu imperiju koja nezaustavljivo srlja u bankrot, oni ne prestaju da falsifikatima i brutalnim lažima napadaju konkurenciju, pre svega naš Telekom Srbija.

Najnoviji pokušaj podmetanja Telekomu i njegovom direktoru Vladimiru Lučiću u vezi sa izveštajem o poslovanju ove državne kompanije u prethodnoj godini, lansiran preko medija koji su sa Šolakom povezani i u njegovom vlasništvu, navodi ovaj medij, ima kao cilj upravo pokušaj skretanja pažnje javnosti sa katastrofalnih poslovnih bilansa Junajted grupe, poslovno-medijske hobotnice sa centralom u Luksemburgu.

U daljem tekstu navedeno je da Šolakovo carstvo, građeno na kombinaciji političkih zloupotreba, reketiranja, monopola i nelojalne konkurencije, nalazi se na rubu propasti.

Kako bi finansirali svoje širenje u regionu bivše Jugoslavije, ali i u Bugarskoj i Grčkoj, kao i brojne kupovine i osnivanja medijskih i telekomunikacionih kompanija, Dragan Šolak i Junajted grupa su u prethodnom periodu investirali 500 miliona evra sopstvenog kapitala i zadužili se za katastrofalnih 3,3 milijarde evra. Zaduživanje UG je išlo uglavnom preko izdavanja obveznica, navedeno je, pri čemu je efektivna kamatna stopa koju plaćaju 3,8 odsto, dok je kod velike većine evropskih operatera po pravilu ispod jedan odsto.

“Suluda prezaduženost Šolakove hobotnice najbolje se ogleda u ovome što je čeka odmah ‘iza ćoška’: 2024. godine Junajted grupa će morati da vrati prvih 425 miliona evra od ukupnog duga, sledeće godine na naplatu joj dospeva 500 miliona evra, a 2026. godine kako znaju i umeju moraće da nađu 1.050 miliona (milijardu i pedeset miliona) kako bi pokrili dug. Ali ni tu nije kraj – naredne dve godine treba da plate još ukupno 1,27 milijardu evra”, istaknuto je.

Udarna pesnica Šolakove hobotnice je kompanija Junajted medija, u čijem vlasništvu su N1, Nova, Sport klub, Danas, čiji poslovni rezultati padaju drugu godinu zaredom, pa su joj prihodi u 2020. godini smanjeni pet odsto, a sa profitom je u minusu čak sedam odsto. Pritom, u ove podatke još nisu ušli dramatični gubici korisnika koje je Junajted medija doživela u proteklih godinu dana širom regiona, pa TV kanale N1, Sport klub i ostale sada gleda 700.000 ljudi manje.

Praktično svuda u regionu, poput Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, gde su kablovski operateri izbacili iz ponude Sport Klub, u zamenu su uzeli kanale Arena Sport, u vlasništvu Telekoma Srbija, ističe se kao posebno zanimljivo.

Republika piše da Nakon što se Telekom pre koju godinu, dolaskom Vladimira Lučića na čelo kompanije, probudio iz predugog “dremeža” za vreme kojeg je Junajted grupa praktično bez ikakve konkurencije uzurpirala tržište i u Srbiji i u regionu, Šolakova imperija je upravo Telekom i Lučića lično proglasila za svoje najveće neprijatelje i ne prestaje da ih, pre svega zloupotrebom medija N1 i Nova, besomučno napada, koristeći pritom najprizemnije manipulacije i najobičnije laži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com