“Šortovano” 3 odsto akcija: Špekulanti zaradili 15 milijardi dolara kladeći se protiv Tesle

Takozvani short-seller investitori su ove godine zaradili 15 milijardi dolara kladeći se da će akcije Tesle pasti.

Izvor: Investitor

Ilustracija: Shutterstock/NPS_87

Ilustracija: Shutterstock/NPS_87

Naime, oko 800 milijardi dolara Tesline vrednosti izbrisano je u 2022. godini, pokazuje novo istraživanje.

Short selling je strategija ulaganja ili trgovanja koja spekuliše o padu cene deonica ili drugih hartija od vrednosti. To je napredna strategija koju bi trebalo da preduzimaju samo iskusni trgovci i investitori, piše Investitor.

Analiza koju je sproveo S3 Partners pokazala je da su se opklade na deonice Tesle pokazale kao najprofitabilnije u 2022, dok “šortovanje” protiv deonica Amazona donosi povrat od 6,2 milijarde dolara.

S3 je rekao da je interesovanje za klađenje protiv Tesle počelo da pada u aprilu kada su akcije počele da gube vrednost, smanjujući potencijalne prinose, ali je ponovo poraslo u septembru kada je akvizicija Tvitera koju je sproveo Ilon Mask ušla u završnu fazu. Oko 3 odsto Teslinih dionica je “šortovano”.

Insajder piše da je Bil Gejts jedan od onih koji se klade protiv Tesle, a za kojeg je Mask rekao da je izgubio dve milijarde zbog trgovine akcijama proizvođača električnih vozila.

Teslina vrednost ove godine je pala za više od 800 milijardi dolara. Kompanija je vredela 1,24 biliona dolara na svom vrhuncu u novembru 2021, dok je prošlog petka zabeležila tržišnu kapitalizaciju od 385 milijardi dolara. Deonice su započele godinu na skoro 400 dolara, a sada su na oko 120 dolara, što je pad od oko 70 odsto.

Maskovo vlasništvo u Tesli uticalo je na to da njegovo bogatstvo ove godine padne na 132 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera i on više nije najbogatija osoba na svetu, nakon što ga je pretekao Francuz Bernar Arno.

Tesla nije imuna na šire rasprodaje tržišta usred visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa zbog kojih je berzanski indeks S&P 500 ove godine potonuo za gotovo petinu.

Ali Mask je uporno odbijao da povuče vezu između svog angažmana na Tviteru i Teslinog sve manjeg bogatstva, iako ga je nekoliko visokoprofilisanih investitora molilo da skrene pažnju na proizvođača automobila.

Umesto toga, pokušao je da okrivi režim Federalnih rezervi za povećanje kamatnih stopa, za koje tvrdi da sve deonice – ne samo Tesline – čine manje atraktivnim za posedovanje.

Izvršni direktor Tvitera prodao je ove godine deonice Tesle u vrednosti od 3,6 milijardi dolara kako bi finansirao poslovanje društvene mreže, dok nastoji da oblikuje stranicu društvenih medija po svojoj viziji.

U četvrtak je Mask rekao da neće prodavati Tesline akcije najmanje 18 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com