Španija će u 2022. emitovati obveznice u vrednosti od 75… …

MADRID  – Španija planira emisiju obveznica denominoavanih u stranoj valuti u iznosu od 75 milijardi evra (84,95 milijardi dolara) tokom 2022. godine, što je otprilike kao i prošle godine, pri čemu očekuje da će snažna potražnja medunarodnih investitora biti nastavljena, izjavio je danas šef trezora Karlos Kuerpo.

U bruto iznosu, ukupAna emisija duga vlade će iznositi oko 237 milijardi evra, što je manje u odnosu na prošlogodišnji nivo od 264,3 milijarde, rekao je Kuerpo na onlajn konferenciji za novinare na kojoj je bilo reči o planovima zaduživanja, prenosi Rojters.

Španska neto emisija duga porasla je na 110 milijardi evra 2020. godine, pošto se vlada našla u neočekivanom finansijskom škripcu u naporima za borbu protiv kovid pandemije, nakon čega je prošle godine tu vrstu zaduživanja smanjila na 75,1 milijardu evra.

Španske državne finansije će tokom ove godine biti ojačane prilivom od oko 26,3 milijarde evra iz fondova Evropske unije za oporavak.

Podržana ultra labavom evropskom monetarnom politikom, Španija je prvi put u istoriji zatvorila 2021. godinu sa prosečnim negativnim prinosom na državne hartije od vrednosti, što znači da u stvari investitori plaćaju kamatu na obveznice koje su kupili.

Kuerpo je odbio da spekuliše o daljem kretanju prinosa i kamata u ovoj godini.

Umesto toga, poručio je da će Ministarstvo finansija „nastojati da upravlja portfeljem duga što je moguće razboritije”, dodajući da predviđa postepenu normalizaciju monetarne politike.

Kuerpo je rekao da špansko ministarstvo planira da ove godine ponovo otvori aukciju za zelenu obveznicu koju je izdalo 2021, nakon snažnog uspeha te emisije prošlog septembra, ali je odbio da kaže bilo šta o vremenskom planu ili o rasponu moguće kamate, prenosi Tanjug.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com