ŠPANIJA KAZNILA GLOVO SA 79 MILIONA EVRA Preko 10.000 vozača dostave u kompaniji bilo lažno samozaposleno

Špansko ministarstvo rada kaznilo je dostavu hrane Glovo, koja posluje i u Sloveniji, kaznu od 79 miliona evra zbog kršenja zakona o radu. Inspekcija rada utvrdila je da je 10.600 vozača dostave u kompaniji lažno samozaposleno jer ispunjavaju sve uslove za rad na puno radno vreme.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Španska ministarka rada Yolanda Diaz rekla je novinarima, prema španskoj novinskoj agenciji EFE, da Glovo nije u skladu s novim zakonom o radu. To je doneseno upravo kako bi platforme za dostavu hrane službeno zaposlile svoje radnike, piše See Biz.

Blic preporučuje

“Težina zakona pasti će na ovu kompaniju”, najavila je Diazova. Optužila je Glovo da opstruira istragu: “Ova kompanija opstruira inspektore rada, što je jako loše u socijalnoj, demokratskoj i pravnoj zemlji u kojoj kompanije moraju poštivati zakon.”

Prema njenim rečima, ministarstvo je sada naložilo Glovu da zaposli 10.600 dostavljača, a ujedno je kompaniju kaznilo s gotovo 79 miliona evra.

Španija je donela nove zakone o radu koji od platformi za dostavu hrane zahtevaju zapošljavanje dostavljača koji ispunjavaju uslove za zapošljavanje 2021. Do tada je većina dostavljača bila nesigurno zaposlena.

Protiv neopravdanog prekarnog zapošljavanja na platformama Glovo i Wolt javno se oglasio i slovenski ministar rada Luka Mesec. Početkom ovog meseca istaknuo je da su multinacionalke u našoj zemlji u neregularnoj situaciji i da ne zapošljavaju kurire, iako mnoge od njih ispunjavaju sve uslove za zapošljavanje i od tog posla žive.

Kako je podsetio, Evropska komisija predložila je da se to područje uredi direktivom, a on sam očekuje da će uredba biti donesena u roku od godinu dana. Slovenija je po tom pitanju u taboru zemalja koje podržavaju regulaciju, zajedno sa Španjolskom i Belgijom. Po njemu je, na primer Nizozemska u suprotnom taboru.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com