Španski stručnjak za nekretnine otkriva da li će u Evropi da “pukne balon”

Tekst objavljen: 23.09.2022 15:15        

Da li ima izgleda za neke velike promene?

Španski stručnjak za nekretnine otkriva da li će u Evropi da

I pored energetske krize i štednje kojoj pribegava ceo sve, tržište nekretnina će ostati stabilno.

Cena kvadrata u narednom periodu neće padati, ali će sigurno doći do stagnacije, kaže za “Blic Biznis”, Fransis Hoze Fernandez Ariza direktor Asocijacije za internacionalno poslovanje nekretninama Španije – SIRA.

– Podaci pokazuju da se broj kupaca smanjuje svuda. Samo u Španiji je manji za 15 odsto, a sličan trend je i u celoj Evropi. Porodicama je sve teže da izdvoje sredstva za kupovinu nekretnine i sve to govori u prilog tome da neće doći do padanja cena na tržištu. Ono što je sigurno, jeste da će doprineti stopiranju daljeg rasta cena i trenda koji su u Evropi gledali tokom prethodne dve godine – ocenio je Ariza, odgovorajući na pitanje hoće li balon na tržištu nekretnina da pukne.

Cene nekretnina u Americi već su počele da padaju, a julska analiza SIP Global Rejtings agencije pokazuje da i tržište nekretnina u Evropi lagano usporava. Ariza tvrdi da sve to govori u prilog stabilizacije, ali dodaje da, kada je tržište nekretnina u pitanju, sa prognozama treba biti oprezan.

– Jednostavno je – kupci i tražnja prave i trend i cenu – ocenio je.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Lokacija i kvadratura više nisu ključni

Govoreći o novim trendovima u kupovini nekretnina naš sagovornik ukazuje na promene.

– Bolje kupite dom sa visokom energetskom efikasnošću, a ako ne, onda gledajte da vam druge stvari štede energiju poput prozora, čak i biljaka. Sve više se cene i traže kuće sa visokom efikasnošću zbog toga što cene energije rastu. To nije bilo važno toliko u prošlosti, ali sada jeste. Ranije su ljudi prilikom kupovine gledali lokaciju i kvadraturu. Sada gledaju i potrošnju i efikasnost – zaključio je Ariza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com