SRBIJA 4. U EVROPI PO INDEKSU ZRELOSTI TEHNOLOGIJA Rangirano 198 država, lider je Južna Koreja, a naša zemlja je po mnogim parametrima u samom vrhu

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. u svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi, koji utvrđuje Svetska banka, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić, ocenivši da je to ogroman uspeh.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

kompjuter haker shutterstock 1820475542

Foto: shutterstock

kompjuter haker shutterstock 1820475542

Istakla je da to pokazuje “drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost”, navedeno je na sajtu Vlade.

Premijerka je ukazala na to da je Srbija među govtek liderima u svetu, a u široj jugoistočnoj Evropi je apsolutni lider.

Dodala je da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima, što je rezultat naše upotrebe portala javnih podataka.

– Jedinstveni smo po tome što građani mogu, recimo, da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, a i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima – rekla je ona.

Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9, a Rusija na 10. mestu.

Indeks meri unapređenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju.

Sa 89,5% , Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije.

Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu, dodaje se.

Index meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com