“Srbija će do kraja godine imati tri puta više energije iz solarnih izvora”

Tekst objavljen: 03.08.2022 15:15        

U ovoj godini Srbija će imati tri puta veću proizvodnju električne energije iz solarnih panela zahvaljujući olakšanim procedurama i subvencijama ovog ministarstva, izjavila je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković

Atanacković je, gostujući na Televiziji “Juronjuz”, podsetila je da su izmenama propisa stvoreni uslovi da građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela, kao i da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

– Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja, procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa “EPS snabdevanjem” i priključi se na mrežu – pojasnila je ona.

Prema njenim rečima, ova mera je važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije i plaćaju visoku cenu struje, naročito u vremenu globalne energetske krize, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

– Kupac-proizvođač je mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Kada stavimo solarne panele i kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni smo od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou – navela je Atanacković.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Srbija je, kako je ukazala, pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

Do kraja godine očekujemo da ćemo imati tri puta više megavata struje iz solarnih panela, ponovila je ona i naglasila da su građani prepoznali važnost investicija u OIE, te je do danas zvanično upisan 131 prozumer u registar, dok na čekanju imamo još oko 25 megavata koji će se takođe priključiti.

Državna sekretarka je podsetila na to da Ministarstvo daje subvencije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finasira polovinu te investicije, jer po 25% troškova snose država i lokalna samouprava.

Ona je izrazila uverenje da će se na taj način dodatno podstaći građani koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru, preneo je sajt Vlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com