Srbija u 2021. izvezla hranu u vrednosti većoj od pet… …

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija tokom ove godine izvezla hranu u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, što je najviše u istoriji.

„Očekujem da će rezultati u sledećoj godini biti još bolji, jer će hrana tek biti važna u post kovid periodu”, rekao je Nedimović gostujući na Televiziji Prva.

On je istakao da ministarstvo pokušava da u poljoprivredu dovede što više mladih i da daje dobre subvencije za startapove u poljoprivredi.

Država je ove godine identifikovala 1.350 hektara napuštenog zemljišta, a ministar kaže da to zemljište ide u zakup i to putem elektronskih licitacija.

„Gledao sam elektronsku licitaciju u Vršcu na kojoj je država odlično prošla. Zemljište je davano u zakup po cenima od 35.000 do 151.000 po hektara za godinu dana. U drugoj opštini sve parcele su izdavane po ceni od 60 do 70 hiljada po hektaru godišnje. Da se ljudima ne isplati, ne bi plaćali toliku zakupninu”, zaključuje Nedimović.

On dodaje da u poljoprivredi očigledno ima novca i da će ga tek biti jer će hrana, kako je rekao, biti sve važnija i sve skuplja.

„To posebno važi za pšenicu, kukuruz, sojinu sačmu i sve ostale žitarice”, istakao je Nedimović, prenosi Tanjug.

On kaže da je njegovo ministarstvo u potpuno spremno za „Otvoreni Balkan” i plasman hrane u okviru te inicijative.

– Kada se sruše granice u fitosanitarnom sistemu, samo nebo je granica u pogledu hrane. Nama je cilj da u narednih godinu, dve podignemo trgovinu hranom između sa zemljama „Otvorenog Balkana” sa 420 miliona na milijardu dolara”, poručio je Nedimović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com