Sredstva iz stendbaj aranžmana sa MMF-om za ublažavanje posledica krize

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o odobravanju ranije dogovorenog stendbaj aranžmana Srbiji odlična vest i da predstavlja kontinuitet saradnje naše zemlje sa ovom važnom međunarodnom institucijom.

“Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju”, ocenio je Mali odluku koja je stigla iz Vašingtona, saopštava Ministarstvo finansija.

On je istakao da ceni opredeljenost MMF-a da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da što bezbolnije prođemo kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

Mali je podsetio da je tokom Misije MMF-a u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stendbaj aranžman ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

“To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost”, ocenio je Mali.

Nećemo stati sa strukturnim reformama 

Ministar je istakao da je novi aranžman i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim reformama, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

“U prethodne tri godine smo sa više od devet milijardi evra pomogli privredu i građane. Želimo da nastavimo da budemo stub oslonca privrednoj aktivnosti ali i očuvanju životnog standarda građana. Drugačiji je narativ u kom se borimo sa novom krizom i to je dobro i daje nadu da ćemo lakše prebroditi izazove koji nas čekaju”, objasnio je Mali.

Podsetimo, početkom novembra, po okončanju posete Srbiji, MMF je ocenio da je Srbija postigla izvanredne rezultate za vreme trajanja kovid krize, ali da se na nju nadovezala nova kriza izazvana energetskom nestabilnošću te da je zato važan novi aranžman.

Delegacija MMF-a sa Janom Kesom Martejnom na čelu ocenila je tada da se Srbija, nakon snažnog oporavka od pandemije, suočila sa spoljnim uticajima, ali da je uprkos tome održala stabilnost finansijskog sektora uz blago usporavanje rasta i inflaciju, uz očekivano smanjenje u sledećoj godini.

Delegacija MMF-a posebno je pohvalila napore koji su uloženi da se efekti povećanih troškova života što manje odraze na građane. 

MMF je istakao i da je od velike važnosti činjenica da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku zemlje, da je srpska ekonomija spremna za rizike, uključujući i adekvatan nivo deviznih rezervi, politiku upravljanja javnim dugom i dobro kapitalizovan bankarski sektor te da će novi aranžman biti još jedna dodatna “brana” od spoljnih negativnih uticaja.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com