Šta bi značilo za Srbiju da dobije organizaciju izložbe EXPO 2027? (AUDIO)

expo2027

Srbija je zvanično zemlja kandidat za organizaciju izložbe Expo 2027 koja će biti održana između 15. maja i 15. avgusta 2027. godine, a kandidaturu su predale i Minesota, Tajland, Španija i Argentina. Predstavnici Misije, koji su ovih dana boravili u našoj zemlji, pohvalili su Srbiju za spremnost da organizuje tako veliki događaj.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije istakao je njen značaj za povezivanje privrednika iz celog sveta.

Naše iskustvo iz prethodnog perioda je pokazalo da je kroz saradnju privrede, privrednika, Privredne komore i države, moguće uspešno organizovati odlazak preko 6 delegacija sa preko 1000 privrednika na Dubai Expo, što je bila ne samo prilika za kulturnu i sportsku promociju, nacionalno brendiranje, već i prilika da se skrene pažnja na privredne mogućnosti i poslovne šanse, jer danas nema nijednog velikog događaja, bio on kulturni ili sportski da sa sobom ne nosi ekonomsku komponentu, objašnjava Vesović.

Vukašin Petković iz kompanije “Nektar” rekao je da je veoma značajno što ispred privrede Srbije ta kompanija može da podrži kandidaturu Srbije za Expo 2027.

Srbija je potpuno spremna da bude domaćin, tvrdi ministar finansija Siniša Mali ističući očekivane efekte.

Inače, poslednja izložba tog tipa u regionu jugoistočne Evrope održana je 1991. godine u Plovdivu. Stoga, kako kaže ministar, Beograd ima priliku da nakon više od tri decenije dovede Expo u region jugoistočne Evrope, što bi, ističe Mali, istovremeno bila i prva organizacija takve manifestacije na teritoriji zapadnog Balkana, a to čitav region stavlja u središte svetske javnosti. 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com