ŠTA ČEKA NEMAČKU U 2023. Centralna banka: Inflacija 7,2 odsto, rast 1,7, blagi opravak u drugoj polovini godine

Nemačka centralna banka sledeće godine očekuje recesiju i visoku inflaciju u zemlji. “Bruto domaći proizvod će se najverovatnije smanjiti u početku, ali vidimo blagi oporavak od druge polovine godine”, rekao je predsednik Bundesbanke Joachim Nagel (Joachim). Energetska kriza, rekao je, dodatno povećava inflaciju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Joachim Nagel 20220107 ap britta pedersen berlin Di023316230 preview

Foto: Britta Pedersen / Tanjug/AP

Joachim Nagel 20220107 ap britta pedersen berlin Di023316230 preview

Nakon ovogodišnjeg rasta od 1,8 posto, stručnjaci Bundesbanke očekuju pad BDP-a od 0,5 posto, rekao je u petak Nagel. Visoke cene energenata, zbog ruskog napada na Ukrajinu, opterećuju kompanije i građane. Zbog značajnog opšteg rasta cena potrošači sve manje kupuju.

Blic preporučuje

Potrošačke cene u novembru su bile 10 posto više nego u istom mesecu prethodne godine. Brzo olakšanje nije na vidiku. Inflacija je visoka i samo će se postupno smanjivati, dodao je Nagel.

Foto: shutterstock

U 2023. godini Bundesbank očekuje pad inflacije s 8,6 na 7,2 posto, takođe zbog vladinog ograničenja cena struje i gas. U 2024. godini stopa inflacije, merena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, koji je odlučujući za monetarnu politiku u eurozoni, trebala bi pasti na 4,1 posto.

Prema predviđanjima Bundesbanke, najveća evropska ekonomija moglo bi 2024. ponovno porasti za 1,7 posto. “Ukupni proizvodni kapaciteti ne smiju se ponovno pokrenuti do 2025. godine”, stoji u analizi.

Pre pola godine ekonomisti Bundesbanke bili su znatno optimističniji, posebno za sledeću godinu, iako su već u junu morali revidirati svoje prognoze naniže. Bundesbank je u junu za tekuću godinu prognozirala rast od 1,9 posto, a njeni ekonomisti za sledeću godinu rast BDP-a od 2,4 posto.

(DPA/See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com