Šta treba da se desi da EPS postane profitabilan

Elektroprivreda Srbije godinama posluje neefikasno i zahteva veliku reformu, kažu u Fiskalnom savetu. Posle kolapsa u termoelektrani “Nikola Tesla” i uz energetsku krizu mnogi problemi isplivali su na površinu. Najveće preduzeće postalo je i najveći gubitaš.

“To je reda velična do 900 miliona evra, što je ogroman iznos. Nije to u pitanju samo cena, to je pre svega u pitanju ova neefikasnost EPS-a, nedovoljno investiranje i kao rezultat neotvaranje kopova”, ukazuje predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Država je rešila da reši stari problem, ali za sada se samo zna da neće biti privatizacije, već transformacije u akcionarsko društvo.

“Valjda nam je cilj da jednog dana izađe na berzu – da bude u Londonu jednog dana, da bude bolje preduzeće. Valjda nam je cilj da privučemo nečiji kapital i za tri i za pet odsto”, rekao je u emisiji “Četvrtkom u 9” predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje da li će se akcije prodavati, odgovorio je da nema takve odluke, ali da moraju da se naprave uslovi za to, da se bude na berzi. Poručuje i da će Srbija uvek imati većinski kontrolni paket.

“Ukoliko se sa strane vidi da uspešno posluju onda će i drugi biti zainteresovani da učestvuju u tom uspehu i srazmerno tome ostvare neku dobit pa će biti zainteresovani za kupovinu takvih akcija. U takvoj konstelaciji snaga za EPS to će biti dodatni vetar u leđa”, ističe Željko Marković iz Revizionarske kuće “Dilojt i tuš”.

Stručnjaci za ozbiljno restrukturiranje EPS-a 

Promena vlasničke strukture EPS-a u akcionarsko društvo može da bude dobra stvar, ali samo ako je prati ozbiljno restrukturiranje preduzeća, ocenjuju stručnjaci.

“Svi moramo platiti ekonomsku cenu električne energije, to ne znači da ćemo plaćati loše poslovanje. Krajnje je vreme da zagrizete kiselu jabuku, nije prvi put, bila je još kiselija 2014. EPS je preduzeće koje može da bude efikasno, ali to mora da podrazumeva potpuno drugačiji pristup njegovom upravljanju”, ističe Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Pavle Petrović smatra da bi EPS od 2024. mogao i da radi sa profitom.

“Sa ovim povećanjem u januaru, prosečan porast za domaćinstva i privrede biće 20 odsto – manje za domaćinstvo, više za privredu. To bi EPS-u moglo da omogući da posluje s profitom kad se otvori dodatni kop u Kolubari, što znači, ako je to u 2024, EPS bi tada s ovom cenom mogao da stvara profit”, navodi Petrović.

Fiskalni savet upozorava samo da ne bi bilo dobro da se te 2024. kada EPS postane profitabilan i prestane da bude teret za budžet, stane sa reformama.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com