STANOVNICIMA NEMAČKE STIŽE POMOĆ OD 1. JANUARA Evo ko ima pravo na naknadu

Putem velike reforme stambenih naknada, od 1. januara 2023. godine nemačka vlada želi da finansijski rasteretiti osobe sa niskim primanjima, a posebno penzionere, i to uz fiksnu pomoć za energiju, odnosno bonus u iznosu od 300 evra.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

“Više stambenih naknada za više ljudi” jeste ono što savezna vlada obećava kao deo svoje velike reforme. Izmena zakona, koja bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine, nakon odobrenja savezne države, osobama sa niskim zaradama daje drugu subvenciju troškova grejanja, prema paušalnoj stopi energije.

Blic preporučuje

Međutim, od više od 600.000 domaćinstava sa pravom na stambenu naknadu, maltene polovina je u penziji. Ako bi se takva raspodela nastavila, oko 700.000 penzionerskih domaćinstava bi takođe imalo pravo na Wohngeld Plus, nakon paušala za energiju, piše Fenix-magazin.de.

Sajt meine-pension.de donosi primer koji jasno pokazuje proširenu grupu korisnika:

  • samac u penziji, sa bruto prihodom od 1.500 evra i bruto stanarinom od 500 evra, prema trenutnim smernicama, ne bi dobio stambenu naknadu
  • ako penzioner živi u gradu, u srednoj kategoriji zakupa (područje Hamburga), imao bi pravo na dodatnu isplatu od 153 evra od 1. januara 2023. godine

Osim proširenja grupe korisnika, podizanjem granice dohotka, više je i novca penzionere sa niskim penzijama, koji poslednjih meseci ne mogu finansijski da se izbore sa rastućim troškovima.

Naime, primalac stambene naknade će, počev od 1. januara, mesečno u proseku dobiti 190 evra više. Trenutno se primaocima ove pomoći u proseku isplaćuje oko 180 evra stambene naknade, a od sledeće godine – cifra raste na 370 evra.

Foto: shutterstock

Ko ima pravo na stambenu naknadu?

  • I stanari i vlasnici, pri čemu se bespovratna sredstva nazivaju “subvencijom za opterećenje”.
  • Osobe koje ne primaju transferne isplate kao što je Hartz 4, osnovno državno osiguranje ili studentska pomoć.
  • Osobe sa prihodom iznad egzistencijalnog minimuma i ispod granice prihoda, zavisno od stanarine i visine kirije.
  • Jednokratna isplata se, takođe, izdaje kao vrlo brza pomoć u trenutnoj krizi: savezna vlada želi da isplati oko 2 miliona ljudi, uključujući one koji primaju stambenu pomoć, drugu subvenciju za trškove grejanja.

Za jednu osobu predviđeno je 415 evra, za dve osobe 540 evra i za svaku sledeću osobu – dodatnih 100 evra.

Ako želite da proverite koliko koristi imate od stambene naknade, možete koristiti kalkulator stambenih naknada. S ponudom wohngeld.org, na primer, potrošači već sada mogu da uključe nove izmene zakona u proračune.

Ono što vam je potrebno jesu osnovni podaci: mesto stanovanja, osnovna kirija i broj članova domaćinstva koji imaju pravo.

(Fenix magazin)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com