Štedimo struju: Grad Novi Sad sprovodi preporuke Ministarstva rudarstva i energetike (AUDIO)

NOVI SAD –

Grad Novi Sad se, poput većine lokalnih samouprava u Srbiji, aktivno pridružio preporukama Ministarstva rudarstva i energetike da smanji potrošnju električne i toplotne energije. Između ostalog, preporučeno je i da se utrošak za javnu rasvetu smanji za trećinu, ali bez ugrožavanja bezbednosti građana.

audio icon

novi, sad, jesen, kisa, vreme, kisovito, gradska, kuca, apolo, centar

Kao prvi korak, koji je u kratkom roku doneo uštede, poslužile su takozvane ponašajne mere. Kakve konkretno, objašnjava v. d. načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković.

Dragica Branković dodaje da su od mera za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije izuzete sve predškolske i školske ustanove, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite. Izuzeta je i redukcija javne rasvete.

Uporedo sa uštedama električne i toplotne energije u javnim ustanovama, Grad Novi Sad podstiče uštede u domaćinstvima i preduzećima, objašnjava Brankovićeva.

Prema rečima Dragice Branković, na konkurse Grada za zamenu stolarije i kotlova prijavilo se više od 500 domaćinstava, od koji će 366 zameniti stolariju, a 13 će ugraditi energetski efikasnije kotlove.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com