Student iz Beograda dobijao bakšiš i do 500 EVRA! Ispovest Andrije koji 4 godine radi u Sloveniji: Odlazak je bio lak, ali JEDNA STVAR mu teško pada

Andrija N. (24) prvi put je otišao u Sloveniju preko fakulteta i našao posao. U ugostiteljstvu u Sloveniji studentska zarada iznosi 1.230 evra, a kada se odbije smeštaj, koji košta od 100 do 150 evra, i osiguranja čista mesečna zarada iznosi oko 800 do 850 evra.

Ispovest Andrije koji 4 godine radi u Sloveniji

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Ispovest Andrije koji 4 godine radi u Sloveniji

– Moj odlazak u inostranstvo je tada bio lakši jer je fakultet prikupljao sva neophodna dokumenta. To je bila praksa koja je trajala tri meseca, ali nakon koje je ugostitelj mogao da ti ponudi i ugovor da ostaneš da radiš u hotelu. Od papira je potrebna potvrda da nisi osuđivan, prevod diplome, fotografija za vizu – navodi Andrija.

Blic preporučuje

Njegovo prvo zaposlenje bilo je u državnom lancu hotela na moru.

– Oni su nam obezbedili smeštaj koji smo mesečno plaćali 150 evra ako smo sami u sobi, a ako imamo cimera onda je 100 evra što stvarno nije mnogo. Ja sam odabrao da živim sam pa sam plaćao 50 evra više. Studentska plata mi je bila bruto 1.230 evra, ali kada se odbiju troškovi onda ostane oko 850 evra. Ipak, i to zavisi od toga da li si radio tokom praznika ili nedeljom, što se više plaća, da li si radio dvokratno i više puta u toku dana se vraćao na posao. Sve se to više plaća – objašnjava naš sagovornik i dodaje:

Bakšiš i do 500 evra

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Bakšiš i do 500 evra

– Znam da to nije mnogo u odnosu na Beograd gde su plate u ugostiteljstvu možda i veće, ali meni se sve to svidelo i ja sam odlučio da tamo ostanem dve godine. Što se tiče gostiju obično su dolazili slovenski penzioneri ili porodice s decom jer je mesto mirno. Posle njih tu su Austrijanci, Italijani, Hrvati, a od Srba najviše ima Beograđana, Novosađana i Kragujevčana.

Ipak, kaže da zaposleni u kuhinji nisu dobijali bakšiš.

– Gotovo da ga nije bilo, ali smo se ubrzo snašli. U restoran smo stavili kasicu prasicu i tamo se dešavalo da neko ostavi i neku veću sumu. Sećam se da sam za jednu letnju sezonu uzeo 500 evra bakšiša. Što se tiče konobara bakšiš mogu da uzmu ako znaju sa gostima i ima dobre zarade čak i ako ne radiš u nekom luksuznom hotelu ili restoranu. Ako znaš kako da postupiš sa gostom sigurno ćeš izvući bakšiš. Ono što je meni bilo zanimljivo je da Italijani i Slovenci nikada ne ostavljaju bakšiš – kaže Andrija kroz smeh i dodaje da najveće zarade budu od Nemaca i Austrijanaca, pa nekada i Srba.

Preseljenje u Ljubljanju

– Sve u svemu uživao sam u poslu, voleo sam da spremam večeru za 300 ljudi i meni to nikada nije bio problem. Međutim, kako su troškovi bili sve veći rešio sam nedavno i da se preselim u Ljubljanu pre svega kako bih imao veću platu, a i za četiri godine sam stekao iskustvo. Generalno je dosta lakše naći posao sada i lakše se dobija viza nego kada sam ja prvi put dolazio. Svaki poslodavac nudi vizu, ali onaj ko planira dolazak treba da zna da su cene smeštaja paprene – ističe Andrija.

(Kurir.rs)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com