Sukob se rasplamsava? Bugarska udvostručila vojnu proizvodnju: “Šaljemo ih…”

Bugarska se trenutno bavi isporukom oružja Ukrajini.

Izvor: bulgarianmilitary

Foto: shutterstock, Alexander Steamaze

Foto: shutterstock, Alexander Steamaze

Kako je izjavio bugarski ministar ekonomije Bogdan Bogdanov vojna proizvodnja te zemlje, koja obuhvata i državnu i privatnu odbrambenu industriju, nedavno je zabeležila dvostruko povećanje proizvodnje.

“Vojna proizvodnja u državnom i privatnom sektoru radi svojim maksimalnim kapacitetom. Uspeli smo da udvostručimo našu proizvodnju u roku od godinu dana”, objasnio je on.

Ministar ekonomije je ukazao da bugarska vojna industrija razmišlja o uvođenju novih proizvoda i rešenja u svoj proizvodni proces.

“Želimo da obezbedimo da naši vojni proizvodi ostanu konkurentni u budućnosti”, naveo je on.

Vojna industrija zapošljava više od 70.000 ljudi u Bugarskoj.

Bugarska je bila jedna od prvih zemalja u istočnoj Evropi kojoj je na početku ukrajinskog sukoba pristala da obezbedi MiG-29. Međutim, takav sporazum nije finaliziran jer su NATO i bugarski saveznici prepoznali vitalnu ulogu ovih aviona u zaštiti bugarske nacionalne bezbednosti i granica NATO-a.

Jedna od nedavnih bugarskih isporuka koja se priprema za Ukrajinu uključivala je rakete 5B55P, komponente protivvazdušnog protivraketnog odbrambenog kompleksa S-300 koji koriste ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com