Šumadija nova destinacija za digitalne nomade …

DUBAI – Šumadija je prepoznata kao nova destinacija za digitalne nomade i region koji ima bogatu turističku ponudu, što potvrđuje i sve više “svetskih putnika” zainteresovanih da se upoznaju sa ovom destinacijom koja nudi odlične uslove za rad i odmor, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Ovaj region predstavili su, na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai na Paviljonu Srbije, studenti Fakulteta organizacionaih nauka (FON) iz Beograda kroz projekat Topola “Vork from Hom” Hub, a promocija je privukla veliki broj turističkih poslenika iz različitih država, kao i predstavnika IT sveta.

“Želeli smo da predstavimo Šumadiju i Topolu kao mesta bogate istorije i kulture ljudima koji u novim okolnostima, zbog pandemije, dosta rade od kuće ili vole da provode vreme u prirodi i iskuse nešto novo. Promovisali smo moderne habove i prostore za rad, ali i nova iskustva koja turistički potencijal ovog regiona nudi”, kaže potpredsednik za spoljne odnose Case Study kluba na FON-u Nikola Bunjević.

Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković ocenjuje da je Svetska izložba bila prilika da turistička industrija, koja ne spada u osnovne životne troškove i potrebe, već se na neki način smatra luksuzom, objasni kroz mnoge projekcije, na raznim jezicima, potrebu čoveka za saradnjom, povezivanjem i otkrivanjem novih zanimljivosti i avantura.

Podseća da su na Paviljonu Srbije i Poslovnom habu, u organizaciji PKS, predstavnici naše turističke privrede imali uspešne poslovne razgovore sa kompanijama iz više od 20 zemalja sa pet kontinenata, među kojima su Malezija, Oman, Mađarska, Zimbabve, Iran, UAE, Argentina i druge, da su srpskim privrednicima predstavljene turističke ponude egzotičnih zemalja, kao i da je potpisan Protokol o saradnji hotelskih asocijacija Balkana.

Takođe, razgovaralo se o mogućoj saradnji i zajedničkim projektima u promociji i organizaciji sajamskih manifestacija, zimskog i letnjeg turizma, ali i o korišćenju softvera i drugih pametnih rešenja koja mogu imati primenu u sektoru turizma i mobilnosti.

“Zajedno sa kolegama iz Kongresnog biroa Srbije i Centra Sava imali smo sastanak sa predstavnicima Svetskog trgovinskog centra i Kongresnog biroa Dubaija o promociji sajamskih manifestacija, transferu znanja, kao i o zajedničkim inicijativama u međunarodnim asocijacijama iz kongresnog biznisa”, kaže izvršni direktor za kongresne aktivnosti Novosadskog sajma Andrea Knezi.

Ističe da je fokus bio i na uspostavljanju saradnje Sajma poljoprivrede u Novom Sadu i Galfud sajma u Dubaiju, a očekuje se i potpisivanje protokola ove dve organizacije.

Nastup srpske privrede na Svetskoj izložbi za predstavnike naših hotela bila je mogućnost da istraže tržište i povežu se sa partnerima iz UAE i drugih zemalja.

“Turiste iz Emirata sve više interesuje Beograd kao destinacija. Turoperatori sa kojima smo razgovarali o saradnji veoma su zainteresovani za dovođenje gostiju, a posebno za organizacije tura koje bi uključile više gradova poput Beograda, Novog Sada, ali i obilazak prirodnih lepota Srbije”, kaže Roberto Stojko, generalni direktor hotela Radison.

Mina Srećković, menadžer za organizaciju događaja beogradskog Kristal Hotela, ističe da su bilateralni susreti bili uspešni, kao i da su dogovorili saradnju sa turističkim organizacijama iz UAE, Rusije ali i regiona kako bi unapredili svoju turističku ponudu.

Tokom bilateralnih susreta na Paviljonu Srbije predstavile su se i kompanije IT industrije sa inovativnim aplikacijama koje imaju primenu u hotelskoj i turističkoj industriji.

Srpski startap Vmenu predstavio je bezkontaktnu ekološku platformu za hotele, koja gostima omogućava da putem mobilnih telefona imaju sve potrebne informacije prikazane u slikama što čini komunikaciju efikasnijom i jednostavnijom, preneo je Tanjug.

“Sa partnerima iz Emirata očekujemo saradnju kako bismo plasirali našu aplikaciju na ovo tržište”, rekla je direktorka kompanije Marina Janković.

“Digitalizacija putovanja i korporativni turizam su naš prioritet. Na Ekspo-u je naš cilj bio da ostvarimo kontakt sa celim svetom. Posebno smo zadovoljni razgovorima sa partnerima iz Saudijske Arabije koji su zainteresovani za saradnju sa našom kompanijom”, kaže Marko Ljupković iz kompanije Dip Travel koja se bavi izradom IT rešenja za rezervaciju karata.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com