Sunovrat funte – dolar dostigao novi 20-godišnji rekord

Funta je pala danas u trgovanju na azijskim berzama na najniži nivo od 1985. godine prema dolaru.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Ufhouck

Ilustracija: Shutterstock/Ufhouck

Do toga je došlo jer su se trgovci užurbano oslobađali britanske valute zbog spekulacija da će ekonomski plan nove vlade opteretiti finansije Ujedinjenog Kraljevstva do krajnjih granica.

Sunovrat funte je pomogao američkom dolaru da dostigne novi 20-godišnji vrhunac u odnosu na korpu glavnih rivala.

Funta je potonula noćas za čak 4,9 procenta u Aziji na istorijski minimum od 1,0327 dolara, pre nego što se stabilizovala na oko 1,05405 dolara, što je za 2,9 posto ispod vrednosti koju je imala na zatvaranju trgovanja u petak, izveštava Rojters.

Britanska valuta je u petak zabeležila pad od 3,6 odsto nakon što je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng predstavio plan za istorijsko smanjenje poreza koje će biti finansirano povećanim zaduživanjem na tržištu duga, najvećim od 1972. godine.

Funta je, kako navodi Rojters, poslednja žrtva turbulencija koje su zahvatile finansijska tržišta u poslednje vreme zbog narastanja globalnih geopolitičkih tenzija.

Evro je takođe dotakao nov najniži nivo u poslednje dve decenije prema dolaru usled straha od recesije, jer se energetska kriza širi sa približavanjem zime usled eskalacije rata u Ukrajini i referenduma o pripajanju Luganske, Donjecke, Hersonske i Zapororške oblasti Rusiji.

Pored toga, na parlamentarnim izborima u Italiji, održanim ovog vikenda, pobedu je odnela alijansa liderke krajnje desnice Ðorđe Maloni i njenih evroskeptičnih saveznika – Lige i Forca Italije – što će, kakoa se procenjuje, promeniti balans snaga u Evropi.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi glavnih valuta, uključujući funtu, evro i jen, dostigao je 114,58 poena prvi put od maja 2002, nakon čega se neznatno povukao na 113,73 poena, što je i dalje za 0,52 procenta iznad nivoa na kojem je bio na kraju prošle nedelje.

Američka valuta je naglo porasla prema jenu nakon prošlonedeljne iznenadne devizne intervencije japanskih vlasti, pošto se fokus investitora ponovo vratio na oštre razlike između agresivne monetarne politike Federalnih rezervi (FED) i upornog insistiranja Banke Japana na zadržavanju programa ogromnih finansijskih podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com