Švajcarska nacionalna banka podigla referentnu kamatu

Današnjom odlukom, referentna kamatna stopa je prešla iz minus 0,25 odsto, koliko je određeno u junu, u plus 0,5, sa ciljem da se obuzda inflacija koja je u avgustu dostigla 3,5 odsto, prenosi AP.

bern2

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro je u avgustu dostigla rekordnih 9,1 odsto, navodi američka agencija.

Potez švajcarske banke usledio je dan nakon što je Američka centralna banka (Fed) takođe povisila svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine poena po treći put uzastopno i nagovestila da slede nova povećanja.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro, a Banka Engleske je pod pritiskom da na današnjem sastanku postupi na isti način.

Osnovna kamata u Švajcarskoj je godinama bila na nivou od minus 0,75 odsto, dok je centralna banka pokušavala da obuzda jačanje švajcarskog franka.

Nedavni porast vrednosti franka u odnosu na evro, na primer, doveo je do toga da mnogi švajcarski potrošači prelaze granicu i u susednim zemljama poput Francuske ili Nemačke kupuju benzin i drugu potrošnu robu koja je tamo zbog toga relativno jeftinija, navodi AP.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com