Švajcarska: UBS preuzima rivalsku Kredi Suis za tri milijarde evra

Dogovor uključuje i 108 milijardi dolara pomoći (oko 101 milijarde evra) za likvidnost UBS i Kredi Suis, koju će isplatiti Švajcarska centralna banka.

ubs, banka,

Švajcarska Vlada daje garanciju za gubitak od najviše 9,7 milijardi dolara (oko 9,07 milijardi evra) da bi omogucila UBS da preuzme Kredi Suis, a to će biti aktivirano ukoliko budu nastali gubici, preneo je Rojters.

Preuzimanjem Kredi Suisa od UBS-a obezbeđuje se finansijska stabilnost i štiti švajcarska ekonomija u ovoj izuzetnoj situaciji, saopštila je Švajcarska centralna banka.

Prema uslovima ugovora, akcionari Kredi Suisa dobiće jednu UBS akciju za svaku od 22,48 akcija Suisa, što je ekvivalentno sumi od 0,76 švajcarskih franaka po akciji, saopštio je UBS.

Kredi Suis, druga po veličini švajcarska banka, suočava se sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu, navodi Bi-Bi-Si.

Problemi u Kredi Suis, u kombinaciji sa propadanjem dve američke banke tokom poslednje dve sedmice, doveli su u sumnju stabilnost globalnog finansijskog sistema.

Kredi Suis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujuci optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Kredi Suisa su oslabile za 24 odsto.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com