ŠVAJCARSKOJ PRETI NESTAŠICA Snabdevanje električnom energijom biće neizvezsno na zimu

Snabdevanje električnom energijom u Švajcarskoj biće neizvesno na zimu. Ne mogu se isključiti ni problemi sa osiguravanjem dovoljno električne energije, objavila je savezna komisija za električnu energiju, Elcom, na svojoj godišnjoj konferenciji.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Švajcarska

Foto: Alexandra Wey / EPA;

Švajcarska

Proizvodnja električne energije iz švajcarskih nuklearnih elektrana bi mogla biti manja u toku zime, ali što je bitnije, susedi ove države pre svega Francuska mogli bi da izvezu manje struje nego uobičajno, prenosi Capital.

Možda vas zanima

Zbog očekivanog smanjivanja proizvodnje u francuskim nuklearnim elektranama i smanjenog izvoza u Švajcarsku, uvoz struje iz Francuske bi ove godine mogao biti puno manji u odnosu na prethodne godine.

Zato bi se Švajcarska morala osloniti na uvoz struje od svojih drugih suseda, Nemačke, Italije, Austrije, ali ove države dobar deo svoje električne energije proizvode koristeći fosilna goriva, pre svega prirodni gas.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Očekuje se da će cena električne energije za domaćinstva u Švajcarskoj porasti 20 posto.

Švajcarska se, kao i ostatak Evrope, priprema za skok cena električne energije tokom zime, jer EU, čija Švajcarska nije članica, nastoji da smanji svoju zavisnost od o ruskog gasa. Rusija je sa svoje strane već prekinula snabdevanje gasom Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Holandiji te kupcima u Danskoj i Nemačkoj koji su odbili da plate gas u rubljama, podseća portal Oilprice.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com