Таксисти се придружују апелу – буди безбедан, вежи се и на задњем седишту

понедељак, 10.06.2024,  20:00 -> 20:53

Извор: РТС

Аутор: Зоран Слепчевић

Сигурносни појас на предњем седишту користи 85 одсто возача и путника у Србији, док на задњој клупи, иако је то законом прописано – то чини само 17 одсто путника. Због тога више од 100 особа годишње погине, јер нису били везани. С циљем унапређења безбедности саобраћаја, министар полиције промовисао је налепнице, које се од данас налазе у свим такси возилима, како би скренули пажњу путницима на ту меру.

Везујете ли појас на задњој клупи? Потврдан одговор на ово питање у нашој земљи даће тек петина путника, док би у неким земљама Европске уније, на пример Француске или Шведске и до 99 одсто путника рекли ДА.

“Јуче се десила саобраћајна несрећа у којој су два лица испала из возила јер нису била везана оно лице које је било везано оно је преживело и вероватно ће бити у реду”, напомиње председник Савеза ауто-такси удружења Србије Александар Бјелић

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је готово непотребно напомињати да је за везивање појаса потребно свега неколико секунди. Међутим, истакао је, тих неколико секунди некада живот значе.

У Србији има око 18.000 такси возила, а у Београду је трећина од тог броја – у њима ће се убудуће налазити налепнице које подсећају путнике да вежу појас.

Да бисмо имали што мање страдалих због невезивања појаса, ми овом заједничком акцијом са такси удружењима желимо да подстакнемо грађане, у овом случају кориснике такси услуга, односно оних који се возе такси возилима, да користе сигурносне појасеве и у свим такси аутомобилима ће бити ове налепнице”, нагласио је Дачић.

Александар Бјелић наводи да ће налепнице бити “само део приче”.

Оно што ми треба да радимо јесте да радимо на едукацији колега да инсистирају на томе да се странке везују позади, без обзира на њихово негодовање да им се објасни да је то у интересу нас као таксиста, а и њих као наших странака да не би дошло до тешких телесних повреда”, указује Бјелић.

Саобраћајна полиција годишње казни око 200.000 особа због некоришћења појаса. Казна је 10.000 динара, а уколико се плати у року од осам дана онда је 5.000.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com