Tesla podseća na štednju – energetska efikasnost smanjuje račune za struju

Daću ti savet kako da uštediš energiju: gasi sijalice i stare zameni štedljivim; hranu spremaj u poklopljenim sudovima u veličini ringle: podesi bojler na 60 stepeni a frižider na četiri stepena – to su preporuke koje u video-snimku za promociju štednje izgovara lik Nikole Tesle.

Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu saradnju kroz program “Bolja energija” već pomaže mere energetske sanacije u Nišu, Somboru, Valjevu, Knjaževcu i Pančevu. Memorandum koji je simbolično potpisan u Muzeju Nikole Tesle proširuje podršku, a edukovaće građane o merama štednje.

“Ne mogu da se setim ni boljeg mesta ni boljeg trenutka za ovo potpisivanje, a trenutak je pravi – 80 godina od smrti Nikole Tesle. Energetska kriza nosi izazove za koje moramo naći rešenja. Naš projekat ‘Bolja energija’ će pomoći zaštiti životne sredine i smanjiće troškove za električnu energiju u domaćinstvima u Srbiji”, kaže ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Rezultat štednje već vidljiv 

U domaćinstvima koja su i najveći potrošači rezultati štednje su već vidljivi:

U oktobru su uštedela 15 odsto struje, u novembru 7, a u decembru 9,4 odsto.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da štede struju i da se to vidi na računima.

Energetska efikasnost – novi izvor 

Na energetsku efikasnost gleda se kao novi izvor energije, pa je Vlada izradila ambiciozan plan ušteda.

Ministarka energetike Dubravka Đedović kaže da se očekuje da se do 2030. finalna potrošnja smanji za 10 odsto.

“To znači skoro jednogodišnji rad termoelektrane ‘TENT A’ u Obrenovcu. Onda zapravo vidimo koliko smanjenje potrošnje električne energije može da utiče na poboljšanje stanja u našem energetskom sektoru”, navodi Đedovićeva.

A u tome će pomoći i program Sjedinjenih Država. Ambasador Hil najavljuje proširenje ekonomske saradnje i nove investicije u srpski energetski sektor.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com