Trasova pravi zaokret od 180 stepeni

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je danas da će uvek delati u nacionanom interesu i da je njen prioritet da obezbedi ekonomsku stabilnost Britaniji.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/Carlos Jasso / POOL

Foto: EPA-EFE/Carlos Jasso / POOL

“Želim da obezbedim niske poreze, visoke plate, visok rast ekonomije. To je posao koji treba da uradim, za koji me je izabrala moja stranka i ta misija ostaje”, rekla je ona na konferenciji za novinare samo nekoliko sati nakon što je smenila ministra finansija Kvasija Kvartenga, izveštava Rojters.

Tras je navela da će britanski porez na dobit preduzeća biti povećan na 25 odsto, preokrenuvši za 180 stepeni raniji plan vlade o smanjenju poreza. Mask više neće pružati usluge Ukrajini? “Neka Pentagon plati”

Ranijim planom “mini-budžeta”, koji je njena vlada predstavlila 23. septembra, bilo je predviđeno zamrzavanje korporativnog poreza na 19 procenata i niz drugih poreskih rezova, što je izazvalo turbulencije na finansijskim tržištima.

“Jasno je da su neki delovi našeg mini-budžeta išli dalje i brže nego što su tržišta očekivala. Zato način na koji sada ispunjavamo našu misiju mora da se promeni. Moramo da delujemo sada da bismo uverili tržišta u našu fiskalnu disciplinu. Zbog toga sam odlučila da zadržim povećanje poreza na dobit koje je planirala prethodna vlada”, navela je Liz Tras.

Taj potez će povećati britanske javne finansije za 18 milijardi funti (20 milijardi dolara), napominje Rojters.

.Premijerka je dodala je da će potrošnja britanske vlade rasti sporije nego što se ranije planiralo, u okviru napora da se udeo duga u bruto domaćem proizvodi smanji tokom srednjoročnog perioda.

“Kontrolisaćemo državni sektor kako bismo osigurali da se novac poreskih obveznika uvek dobro troši. Naš javni sektor će postati efikasniji pružajući usluge svetske klase Britancima, i potrošnja će rasti sporijim tempom nego što je prvobitno planirano”, rekla je Tras.

Povodom imenovanja bivseg šefa diplomatije DŽeremija Hanta za novog ministra finansija, naglasila je da je reč o jednom od najiskusnijih i najcenjenijih ličnosti među ministarima u vladi i među članovima parlamenta koji deli njena uverenja i ambicije za napredak zemlje.

“On će dostaviti srednjoročni fiskalni plan krajem ovog meseca. Sagledaće podršku koju pružamo u vidu pomoći porodicama i preduzećima, uključujući garantovanu cenu energije koja će zaštitit ljude od većih računa za energiju ove zime”, najavila je Liz Tras.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com