U Egiptu je bio inženjer geologije, a sada je kurir u Beogradu! Mustafa je skoro došao i hoće da ostane: “Pitali smo ga zašto i evo šta nam je rekao”

Ako ste poslednjih nekoliko godina redovno poručivali hranu, u moru dostavljača nemoguće je da niste sreli ni jednog stranca. Među njima je i Mustafa koji je pre 7 meseci napustio posao inženjera geologije u Egiptu, i uputio se put Srbije.

.

Foto: Mitar Mitrović, Zoran Ilić / Ringier

.

Kako priča za “Blic Biznis” priča Mustafa, koji je trenutno zaposlen kao dostavljač hrane u Srbiji, on je dve godine planirao i istraživao mogućnosti da dođe u Srbiju.

Blic preporučuje

– Moj prvi dan u Srbiji je bio 9. oktobra, dakle ovde sam već 7 meseci. Moj plan je da ovde dobijem prebivalište, radnu dozvolu, a u perspektivi i državljanstvo te da započnem novi život ovde, kaže on.

U Egiptu radio kao inženjer geologije

Odgovarajući na pitanje zašto baš Srbija, Mustafa je istakao više faktora za njegov dolazak, od naše kulture, bliskih odnosa dve zemlje, manjka gužve i naravno ekonomskog faktora.

– Kada pričamo o razlici u platama u Srbiji i Egiptu, ona je osetna. Prosečna plata u Egiptu je oko 300 evra, ali zavisi na kojoj ste poziciji, ako radite kao inženjer možete se popeti na 700. Što se mene tiče, ja sam u Egiptu radio kao geološki inženjer, i možda je nekima čudno što sam tamo odustao od posla i došao ovde da radim kao kurir, navodi on.

Mustafa

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Mustafa

– Želja da započnem život ovde je bila velika, i pristao sam da dođem da radim kao kurir jer sam smatrao da mi je to jedina šansa, kaže.

Fasciniran kulturom na Balkanu

Kako navodi, iz njegove perspektive Egipćani i Srbi su vrlo bliski, tj. imaju međusobno dosta sličnosti. Takođe, ističe da je fasciniran kulturom na Balkanu tako da je i to je bio jedan od razloga.

– Što se Srbije tiče očekivanja su mi ispunjena. Egipat je daleko mnogoljudniji od Srbije i ovaj mir i tišina ovde mi najviše prija. Ljudi su generalno prijateljski nastrojeni. Ono što mi je vrlo interesantno i što nisam znao dok nisam došao je to koliko je Egipat popularan među Srbima. Svako malo mi neko pomene na poslu da su skoro letovali u Hurgadi, što mi je super, nastavlja.

Mustafa sa kolegom dostavljačem

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Mustafa sa kolegom dostavljačem

Kako je našao posao u Srbiji?

Kako kaže, s’obzirom da je dve godine istraživao, proveo je sate i sate pretražujući na internetu mogućnosti da se ovde zaposli i tada je nabasao na kompaniju “Insako rent” u vlasništvu Stefana Ašanina iz Beograda.

– Konkretno ovu agenciju preko koje radim sam našao na jednoj grupi na Fejsbuku, tj. na grupi sam video reklamu i odmah se prijavio. Od nas su tražili da napravimo video i da odgovorim na pitanje zašto želim da dođem u Srbiju. Nakon što sam prošao, poslao sam im svoja dokumenta, a agencija je u moje ime podnela prijavu u ambasadi, kaže.

U 2022. stiglo 35.174 stranaca

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prošle godine je izdato 35.174 radne dozvole za strane radnike u Srbiji.

Od oko 35. 000 stranih državljana, koliko ih je prošle godine u Srbiji zarađivalo platu, 5.919 bile su žene, a najviše radnih dozvola izdato je državljanima Kine. Na drugom mestu se našla Rusija, zatim Turska i Indija.

Radne dozvole stranim državljanima u 2022.

  • NR Kina 10.044 (1.030 žena)
  • Ruska Federacija 8.081 (2.330 žena)
  • Turska 5.672 (119 žena)
  • Indija 2.974 (23 žene)
  • Kuba 703 (255 žena)
  • Makedonija 498 ( 174 žene)  
  • Ukrajina 484 (276)
  • Nepal 420( 89 žene)
  • BIH 354 (80 žene)
  • Crna Gora 325 (109 žene)

Pročitajte i tekst koji govori sve o Rusima u Srbiji – kako žive, koliko troše, šta se promenilo u odnosu na pre godinu dana …

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com