U finalu GENERATOR ZERO KONKURSA ideja za smanjenje karbonskog otiska u proizvodnji čelika: Vaso, Jelena i Milana spajaju ekologiju, mašinsko učenje i industriju čelika

Šta je to što bi moglo da poveže tri osobe koje se bave potpuno različitim naučnim disciplinama – metalurškim inženjerstvom, zaštitom životne sredine i mašinskim učenjem? U slučaju dr Vasa Manojlovića, doktorantkinje Jelene Ivanović i dr Milana Dotlića, to je verovali ili ne – industrija čelika. Ali i vizija koja će ovu industriju skrenuti na put zelene tranzicije i okrenuti ka očuvanju životne sredine. Svesni da proizvodnja ovog metala u velikoj meri doprinosi klimatskim promenama, okupili su se i osnovali kompaniju Smart Metallurgy d.o.o, i završili u finalu ovogodišnjeg Generator ZERO programa OTP Banke.

Članovi tima Metallurgy d.o.o.

Foto: Ustupljene fotografije

Članovi tima Metallurgy d.o.o.

Činjenica da proizvodnja čelika čini čak osam odsto svetske emisije štetnih gasova i 20 odsto ukupne industrijske potrošnje energije, inspirisala je Smart Metallurgy tim da osmisli rešenje koja će doprineti kreiranju zelenije budućnosti za ovu tešku industriju. Njihova ideja utemeljenje je našla u oblasti koju najbolje poznaju – mašinskom učenju i njegovoj primeni na podatke iz proizvodnje. Ako u narednim godinama proizvodnja čelika postane ekološki i ekonomski održivija biće to pored ostalog zbog Vasa, Jelene i Milana.

KAKO SMART METALLURGY SMANJUJE KARBONSKI OTISAK U PROIZVODNJI ČELIKA?

Kada su počeli da razvijaju svoj koncept, ova tri naučnika samo su konstatovala ono što je već norma – obavezu kompanija da izveštavaju o emisiji ugljen-dioksida. Upravo njihova inovacija nudi nešto što tradicionalne metode upravljanja ne mogu – istovremenu analizu i optimizaciju parametara proizvodnih procesa, uz minimalna ulaganja korisnika. Platformom mašinskog učenja koju su oni kreirali, proizvodnja ovog sveprisutnog metala postaje savremenija i prilagodljivija konceptu četvrte industrijske revolucije, a sam proizvod kvalitetniji.

Istražujući dalje mogućnosti za implementaciju ove ideje, ovaj tročlani tim naučnika uvideo je da samo u Srbiji postoji dvocifren broj kompanija kojima ovo može biti od velike koristi na putu zelene tranzicije. Oni navode da bi korišćenjem njihove platforme za mašinsko učenje fabrika koja sada proizvodi 900.000 tona čelika godišnje, smanjila emisiju ugljen-dioksida kao da je proizvela 160.000 tona manje. Rešenost Vasa, Jelene i Milana da iznedre rešenje koje se bazira na optimizaciji procesa i koje ima dvojaki cilj – smanjenje emisije ugljen-dioksida i poboljšanje kvaliteta proizvoda kandidovala ih je za ovogodišnje veliko finale Generator ZERO 2023 konkursa.

Generator Zero 2023

Foto: Ustupljene fotografije

Generator Zero 2023

GENERATOR ZERO – MOTOR ODRŽIVE BUDUĆNOSTI

Kao i svake godine, tako i ove konkurs Generator želi da preduzetnicima i inovatorima omogući da svojim inovativnim idejama i projektima doprinesu održivoj i digitalnoj budućnosti. Pokrenut od strane OTP banke, od 2017. godine do sada kroz ovaj projekat podržano skoro 100 inovativnih originalnih ideja koje su se našle u finalu.

Pored toga program je bio jedan od prvih koji je pomogao maloj i srednjoj privredi da u svoje poslovanje uvedu digitalne promene, ali i jedan od onih koji su pomogli preduzetnicima da prevaziđu krizu prouzrokovanu pandemijom COVID-19 tokom 2020. godine. Poslednji ciklus koji je sproveden prošle godine posvećen je smanjenju karbonskog otiska, i predstavlja jedinstven konkurs te vrste. Koliki je značaj Generator imao za male privrednike i ceo inovacioni eko sistem svedoči rekordan broj prijava koji je stigao ove godine, a sam projekat je do sada osvojio četiri nagrade.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com