U FRANCUSKOJ MOGUĆE RESTRIKCIJE STRUJE Spremaju crveno upozorenje za potrošače, januar će biti kritičan

Francuska se suočava sa rizikom da ostane bez struje u januaru jer će raspoloživost struje iz nuklearnih elektrana u zemlji verovatno biti niža nego što se ranije predviđalo, upozorio je u petak nacionalni mrežni operater RTE.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

elektrane izgradnja struja

Foto: shutterstock

elektrane izgradnja struja

RTE, koji je objavljivao ažurirane informacije o situaciji na mesečnom nivou, takođe je primetio da smanjenje potražnje za strujom čini nestašicu sledećeg meseca manje verovatnom nego što se ranije očekivalo.

– Situacija deluje manje rizično u decembru i od kraja februara, ali mesec januar sada nosi više rizika nego u prethodnoj analizi – navodi RTE, a prenosi Raša Tudej na engleskom.

Mrežni operater Eletrisite de Frans (EDF) ranije je upozorio da bi popravke i održavanje skoro polovine nuklearnih elektrana u zemlji mogle pretvoriti Francusku, koja je tradicionalno bila izvoznik električne energije, u uvoznika ove godine.

Francuska proizvodi oko 70 odsto svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora. Međutim, u petak ujutro ih je bilo na mreži samo 31. EDF planira da ponovo pokrene 15 blokova do kraja godine, sa još deset u prva dva meseca 2023. Neki drugi reaktori će takođe morati da budu zaustavljeni radi planiranog održavanja.

Francuska vlada pozvala je preduzeća i domaćinstva da štede energiju kako bi izbegli nestanke struje. U slučaju mogućeg nestašice struje, RTE će tri dana unapred pokrenuti crveno upozorenje “Ekovat” zahtevajući smanjenu potrošnju.

Rizik od pribegavanja “Ekovat” sistemu “izgleda visok” u januaru, saopštili su iz RTE. To će u velikoj meri zavisiti od klimatskih uslova, kao što je potencijalno zahlađenje, ili čak umereno, upozorava operater mreže.

(Izvor: Novosti)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com