U rudniku “Soko” počeo da radi zamenski površinski kop

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja “Soko” i podsetila da je otvaranje površinskog kopa dogovoreno u pregovorima koje su imali krajem prošle godine sa sindikatima i poslovodstvom JP PEU “Resavica”.

“Održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku ‘Soko’ omogućiće veću finansijsku stabilnost preduzeća, a time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu”, navela je Dubravka Đedović, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Rekla je i da se sagledavaju uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji, koja je obustavljena nakon nesreće u kojoj je osam rudara tragično izgubilo život.

“Nećemo dozvoliti da se ljudi vrate na posao dok ne budemo sigurni u njihovu povećanu bezbednost”, rekla je Đedovićeva.

Značaj uglja za energetsku stabilnost 

Ministarka je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju, ali da ugalj i dalje ima veliki značaj za energetsku stabilnost zemlje, te da će otvaranje novog kopa u okviru JP PEU “Resavica” omogućiti dodatne količine uglja za energetski sistem.

“Cilj je da JP PEU ‘Resavica’ posluje održivo, da se povećava proizvodnja i produktivnost, kao i da se kontinuirano radi na poboljšanju uslova rada rudara. Krajem prošle godine nađeno je kompromisno rešenje za zaposlene u ovom preduzeću kojima su povećane plate, ali uprkos tome, ‘Resavica’ radi uz velike subvencije države”, rekla je Đedovićeva.

Dodala je da je potrebno mnogo posla kako bi površinski kop mogao da proizvodi ugalj kojeg ima oko 300.000 tona.

Tokom obilaska rečeno je da će se na površinskom kopu “Biljkina Struga” u prvih nekoliko meseci vršiti otkopavanje otkrivke, a nakon toga počeće eksploatacija visokokaloričnog uglja iz ovog ležišta.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com