U Srbiji se godišnje po stanovniku popije 61 litar piva

U Srbiji se popije 61 litar piva po glavi stanovnika godišnje, čime je naša zemlja na sredini evropske liste, ističu iz Udruženja pivara i poručuju da je izuzetno važno da uživanje u ovom piću bude odgovorno i da se širi svest o važnosti umerenosti.

Udruženje pivara Srbije se godinama, kako kažu, na različitim mestima kroz mnoštvo aktivacija, edukacija i saradnja sa poznatim ličnostima i festivalima, bavi odgovornom konzumacijom piva, a jedna od kampanja je i “Trezno i oprezno“, namenjena pre svega mladima.

“Prema statističkim podacima u Srbiji godišnje strada više od 2.500 ljudi usled neodgovorne konzumacije alkohola, a posmatrano po starosti najveći udeo smrtnosti odnosi se upravo na ovu osetljivu populaciju”, ističu u Udruženju pivara.

Pivarska industrija u Srbiji, koja je u 2020. proizvela više od 5,1 milion hektolitara piva, imala je pad od 7,19 odsto, u odnosu na godinu pre, pad izvoza od 10,05 odsto, te pad potrošnje piva od 5,55 odsto, objavilo je u avgustu Udruženje pivara Srbije.

Istraživanje Demostata urađeno tokom oktobra prošle godine pokazalo je da građani Srbije najčešće piju pivo, dok je vino drugo na listi omiljenih. Pivo kao prvi izbor bilo je gotovo trećini ispitanika, manje od 29 odsto njih se odlučilo za vino, dok je svega 14 odsto reklo da voli žestoka alkoholna pića.

Prema podacima Eurostata od prošle godine vodeći proizvođač piva u Evropi je Nemačka.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije poručio je u julu 2020. povratnicma iz inostranstva da proizvodnja zanatskog piva u mini pivarama može da bude isplativ posao.

3 reagovanja na “U Srbiji se godišnje po stanovniku popije 61 litar piva”

  1. A vidim ja meni neka muka iako ne pijem pivo.

  2. Samo Apatin da je gurao zalihe, ne bi bilo pada. Industrija sa nevidjenim lagerima, po potrebi.

  3. Malo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com