U Tokiju od 2025. SOLARNI PANELI OBAVEZNI na novim kućama

Vlasti Tokija usvojile su odluku da od aprila 2025. godine nove zgrade i kuće moraju da imaju instalirane solarne panele. Mera se, pre svega, odnosi na 50 velikih kompanija koje su glavni graditelji domova u ovoj metropoli.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Lokalna vlasti glavnog grada Japana odluku, prvu te vrste u Japanu, a verovatno i u svetu, su obrazložile namerom da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Blic preporučuje

Inače, Japan je peti najveći emiter CO2 u svetu i obavezao se da do 2050. te emisije budu neto neutralne odnosno da do te godine postigne klimatsku neutralnost. A, Tokio je postavio cilj da do 2030. prepolovi emisije u odnosu na 2000.

Odluka, koju je na predlog lokalne vlade usvojio lokalni parlament, odnosi se na oko 50 velikih kompanija za izgradnju kuća. One će imati obavezu da zgrade površine do 2.000 kvadrata opremaju obnovljivim izvorima energije, i to pre svega solarnim panelima.

Od obaveze će biti izuzete zgrade sa površinom krova manjom od 20 kvadrata, preneo je Japan Times.

Foto: shutterstock

Kompanije neće morati da postavljaju solarne panele na sve zgrade koje grade, već da ispune određene ciljeve koji će se odnositi na udele zgrada sa panelima u odnosu na sve zgrade koje grade. Cilj na 30 odsto, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da važi za okruge Čijoda i Čuo, 70 odsto za preostalih 21 okruga i Musašino, i 85 odsto za sve ostale delove Tokija.

Gradske vlasti će pripremiti i subvencije kako bi podržale ovu odluku, izjavila je guvernerka Tokija Juriko Koike, koja je istakla da trenutno samo četiri odsto domaćinstava na kojima je moguće instalirati solarni panele, i imaju ova postojenja.

Osim postojeće klimatske krize suočavamo se i sa energetskom krizom, koju dodatno podstiče rat u Ukrajini, pa nemamo vremena za gubljenje, poručila je Risako Narikijo, partijska koleginica guvernerke Koike.

(Izvor: Balkan Green Energy News)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com