UDRUŽUJU SE TURSKA I ALŽIR Osnivaju zajedničku kompaniju za istraživanje nafte i gasa

Turska i Alžir će osnovati zajedničku kompaniju za istraživanje nafte i prirodnog gasa koja će raditi u zemljama u regionu, posebno u Alžiru, izjavio je u četvrtak Fatih Donmez, turski ministar energetike i prirodnih resursa prenosi Anadolu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Etienne Laurent / EPA;

Obe zemlje postigle su konsenzus o osnivanju zajedničke kompanije između Sonatrach-a, nacionalne naftne i gasne kompanije Alžira, i Turkish Petroleuma, rekao je Donmez za agenciju.

Blic preporučuje

Oko 90 odsto alžirskog izvoza u Tursku sastoji se od energetskih materijala, uključujući tečni prirodni gas (LNG), tečni naftni gas (LPG), sirovu naftu i prirodni gas.

Foto: AP/ Emilio Morenatti / Tanjug/AP

Obim trgovine između Turske i Alžira, koji je prošle godine iznosio oko 4 milijarde dolara, proširiće se na 5 milijardi do kraja godine.

Na osnovu predsedničkog dekreta izdatog u maju tokom posete predsednika Alžira Abdelmadžida Tebua Turskoj, oni ciljaju dalju ekspanziju na 10 milijardi dolara što je pre moguće, rekao je Donmez.

(Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com