UN, Turska i Ukrajina imaju plan; Rusija bi mogla da se vrati?

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Plan, koji će važiti od danas, dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra (JCC) u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije saglasile i da danas budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

JCC je saopštio da je ruska delegacija informisana o oba plana.

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je u nedelju da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Pročitajte više:

Oglasio se NATO: “Putin mora da prestane. Rusija da preispita. Hitno”

Rusija “udarila” na Ameriku: A Kijev niste osuđivali?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com