Uprkos nepovoljnoj godini, dobri rezultati u proizvodnji šećerne repe

Direktor zadruge Ratar u Kukujevcima ,Vidosav Brnjašev , kaže da je njihova zadruga ,ove godine ugovorila sa kooperantima proizvodnju šećerne repe na 292 hektara.Dodaje da godina nije bila naklonjena proizvodnji repe a da su zahvaljujući primeni pune agrotehnike uspeli da ostvare dobre rezultate.

šećerna, repa

„Ostvarili smo prinos preko 73 tone po hektaru ,odnosno 11,7 tona po hektaru šećera smo uspeli da proizvedemo , digestije su bile zadovoljavajući imajući u vidu visok prinos korena koji smo ostvarili , prosečna digestija bila nam je nešto preko 15 procenata ,“ izjavio je Vidosav Brnjašev, ZZ „Ratar“ u Kukujevcima.

U kompaniji Sunoko , ističu da agroekološki uslovi, nisu pogodovali uzgoju šećerne repe i da je ta biljna vrsta i pored toga ,donela prihod proizvodjačima.

„Mogu da Vam kažem da je šećerna repa pokazala da je kraljica polja i da je i pored teških uslova dala dobre rezultate i da se isplatila poljoprivrednim proizvodjačima” rekao je za RTV Slobodan Košutić, direktor kompanije „Sunoko.”

A, da li će zbog isplativosti ,ugovornih uslova kao i državne podrške,od 35 hiljada dinara po hektaru za šećernu repu od naredne godine biti ,više oranica pod tom biljnom vrstom.

„Ono što želim da najavim da ćemo sledeće godine sigurno povećati površine pod šećernom repom i proizvodnju šećera s obzirom da smo i od države dobili stratešku pomoć u vidu stimulacije od 35 hiljada dinara za sve proizvodjače do 500 hektara i očekujemo značajnije povećanje hektara za sledeću godinu “kaže Košutić.

I proizvodjači smatraju da je državna subvencija stimulativna agrarna mera.

„Mi se iskreno nadamo da će doći do povećanja površina pod šečernom repom “ potvrdio je Brnjašev.

Recimo i to da je procena za ovu godinu da će prosečan prinos šećerne repe, iznositi oko 50 tona po hektaru a ukupna proizvodnja od oko 1,6 miliona tona repe.To će obezbediti dovoljnu količinu šećera za zadovoljenje domaćih potreba.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com