Uskoro pregovori s vladom o stendbaj aranžmanu sa MMF

BEOGRAD –

– Stalna predstavnica Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je danas da su vlasti u Srbiji izrazile interesovanje za postizanje stendbaj aranžmana sa MMF, kao i da bi ako bi došlo do postizanja finansijskog aranžmana trenutno važeći nefinansirajući Instument za kordinaciju politike bio otkazan.

Na pitanje da li su se MMF-u domaći zvaničnici već obratili sa tim zahtevom, Ustjugova je rekla da je standardna procedura da nakon takvog zahteva tim MMF vodi razgovore sa vladom kako bi procenio ekonomsku i finansijsku situaciju i veličinu ukupnih finansijskih potreba zemlje, kako bi bio postignut sporazum.

mmf,, logo

“Kada se postigne dogovor, oko politika i finansiskog paketa Izvršnom odboru MMF-a se daje preporuka da podrži političke namere zemlje i proširi pristup resursima MMF-a. U slučaju fianansijskog aranžmana sa MMF, trenutni nefinansirajući Instument za kordinaciju politike će biti otkazan”, rekla je Ustjugova za Politiku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da očekuje da napravimo stendbaj aranžman sa MMF-om.

“Očekujemo i da napravimo stendbaj aranžman sa MMF i tu da obezbedimo dodatnu podršku. Sa (šefom Misije MMF-a) Jan Kiz Martejnom svaki dan razgovara ministar finansija. Da mi osiguramo naše finansije i da ako ima nešto negde da se kupi možemo uvek da kupimo, a da držimo nivo javnog duga tako da nikada ne pređe 60 odsto BDP-a odnosno nivo Mastrihta”, rekao je Vučić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com