Uzelac: Ako morate da uzmete kredit, bolje da to uradite odmah

Poskupljenje kredita dešava se postepeno. Stručnjaci kažu da neće biti drastičnih udara, ali finansijsku stabilizaciju najavljuju tek za 2024. godinu.

“Zmislite da imate kredit od 10 odsto i za noć skoči na 20, ne znači da će rata skočiti duplo. Znači, to neće da se desi, drugačija je računica, zavisi od dosta faktora, ali postoje kalkulatori onlajn, možete proveriti sve te stvari da vidite koji je najgori mogući scenario i to je, ustvari, najbolji pristup”, rekao je Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

Svakako da se detalji razlikuju od banke do banke i od slučaja do slučaja ali – da li možemo da pretpostavimo koliko nas poskupljenje kredita očekuje u skorije vreme.

“Banke kredite dogovaraju jedan na jedan. I to je teško videti, tek na bilbordima ćemo videti neka prosečna poskupljenja. S druge strane, smanjuje se potražnja građana za kreditima zato što su uplašeni, ali opet nema razloga, a neko ko mora da uzme kredit, bolje da to odradi odmah nego kada to bude još skuplje i kada on bude u još većem problemu. Ako on bude u većem problemu, može da se desi da nijedna banka neće da mu odobri kredit”, kaže Uzelac.

Zaoštrava se kreditna politika zbog toga što se zaoštravaju finansijski uslovi, a i procenat onih koji kupuju kredite polako opada.

Za bankarske naknade i provizije trebalo bi da postavimo drugačiju računicu.

“Ono što je bitno da razumete to je da cela transakciona priča je nešto što banka prodaje svoje usluge i te usluge imaju vrednost nama. Znači, ako se nama isplati da mi nešto uradimo na telefonu, za pet minuta bez izlaska iz kuće, bez odlaska u banku, na šalter i ako nam se to isplati, mi definišemo cenu da li nam je to vredno 50 dinara, 100, 150, 200”, dodaje Uzelac.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com