VELIKA RUPA NA RAČUNU CREDIT SUISSE Analitičari procenjuju da će im trebati čak 9 milijardi evra svežeg kapitala

Credit Suisse mogao bi se suočiti s manjkom kapitala od čak devet milijardi dolara, procenjuju analitičari naglašavajući izazove za banku koja je sve bliža dubokom restrukturiranju. Banka sa sedištem u Cirihu suočava se s rupom od četiri milijarde dolara zbog potrebe za restrukturiranjem investicijskog bankarstva u vreme kada je teško stvoriti kapital, napisali su analitičari Goldman Saksa predvođeni Krisom Halamom. To znači da bi banci bio pametan potez što skorijeg prikupljanja kapitala.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: ENNIO LEANZA / Tanjug/AP

“Credit Suisse nastavlja se suočavati s cikličkim i strukturnim izazovima”, napisali su analitičari u belešci, koji su pritom zadržali preporuku za prodaju deonica.

Blic preporučuje

Banka razmatra radikalne rezove za sektor investicijskog bankarstva, uključujući izdvajanje velikih delova kompanije i izdvajanje grupe sekuritiziranih proizvoda, dok glavni izvršni direktor Ulrih Koerner nastoji stati na kraj godinama skandala i gubitaka. Ipak, ključno je pitanje kako to platiti, a s obzirom da odgovora nema dve nedelje pre predstavljanja plana, cena eonica nastavile su da fluktuiraju.

Cena deonica u utorak porasla je za dva posto. No, iako se prikupljanje kapitala razmatra kao opcija, upravi Credit Suisse-a zadnja je opcija izdavanje deonica s rekordno niskom cenom.

Credit Suisse 30. jun imao je adekvatnost kapitala 13,5%, znatno iznad međunarodnog regulatornog minimuma od 8% i švajcarskog zahteva od oko 10%. Njegova razmera pokrivenosti likvidnim sredstvima jedan je od najviših među evropskim i američkim bankama.

Foto: shutterstock

Jefferiesova analitičarka Flora Bocahut rekla je da Credit Suisse treba izgraditi oko devet milijardi dolara kapitala u sledeće dve do tri godine. Ali s obzirom kako povećanje kapitala ide sporo, Bocahut očekuje da će prioritet dati prodaji imovine.

Ponuditelji se nalaze u redu za odeljenje banke za sekuritizirane proizvode, ključni stub u smanjenju njenih operacija investicijskog bankarstva. Proces prodaje banke, koji je daleko uznapredovao, zainteresirao je Pimco, Sixth Street i skupinu investitora uključujući Centerbridge Partners grupu.

(Izvor: Bloomberg, SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com