VELIKU BRITANIJU STEŽU SVE VEĆI TROŠKOVI Najveći pad standarda u poslednjih 70 godina, oporavak tek 2027.

Velika Britanija suočava se s najvećim padom potrošačke moći u poslednjih 70 godina zbog sve većih troškova života.

Foto: AP Frank Augstein / Tanjug/AP

Vladina nezvisna organizacija za predviđanje troškova rekla je da će prihodi domaćinstava, kada se uzmu u obzir rastuće cene, ove i sledeće godine pasti za 6 odsto, prenosi BBC.

Blic preporučuje

Upozoravaju da se životni standard neće vratiti na nivo pre pandemije do 2027. godine.

Najave dolaze nakon što je britanski ministar financija Džeremi Hant rekao da će se privreda ove godine smanjiti, ali da će izbeći recesiju.

Računi za energiju i hranu naglo su porasli zbog rata u Ukrajini i pandemije i opterećuju kućne budžete.

Foto: Yui Mok / Tanjug/AP

Do kraja ove godine inflacija bi trebalo da se više nego prepolovi na 2,9 odsto, procenjuje Kancelarija za budžetsku odgovornost. Ali za sada je brojka još uvek vrlo visoka i znatno iznad prosečnih plata.

Pad stvarnog raspoloživog dohotka domaćinstava predstavljao bi “najveći dvogodišnji pad životnog standarda od 1950-ih, otkako se beleži”, rekao je Ričard Hudžes, predsednik ove Kancelarije.

(Izvor: SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com