Vlada Srbije: Rast BDP-a po predviđanjima do kraja godine 3,5 odsto

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocenio je da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Na sednici u petak kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je rečeno i da “tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije”, saopštila je Vlada Srbije, piše Biznis.rs.

Blic preporučuje

“Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna”, dodaje se u saopštenju.

Na sednici su, kako je navedeno, analizirani rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koji utiču na BDP, a sagledana je i aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani su koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP-a do kraja godine bio podstaknut.

Analizirana je situacija u svetu i Evropi u sektoru energetike, i kako je navedeno, posebno je razmotreno stanje i mere koje je u Srbiji neophodno preduzeti “kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice”.

Na sednici je zaključeno i da je potrebno oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije koje bi u što kraćem periodu pripremile predloge za uštedu struje.

Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju, da je potrebno “razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži”.

Navedeno je i da je akcenat stavljen i na poljoprivrednu i proizvodnju hrane, te da je konstatovano da je rod suncokreta izuzetan, “a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova”.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com