VLASNIK FIJATA OSUĐEN ZA ZAVERU U AMERICI Stelantis lažirao izveštaje o štetnim gasovima i sada mora da plati 300 miliona dolara

Američka jedinica Stelantisa, Fijat Krajsler US, osuđena je u ponedeljak nakon što je u junu priznala krivicu za zločinačku zaveru i platiće skoro 300 miliona dolara za rešavanje višegodišnje istrage američkog Ministarstva pravde o prevari u vezi sa emisijom dizel goriva.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

 Stellantis

Foto: Jonathan Weiss / shutterstock

Stellantis

FCA US, ranije je sklopila sporazum o priznanju krivice sa Ministarstvom pravde i pristala da plati kaznu od 96,1 miliona dolara i oduzme 203,6 miliona dolara. FCA US takođe je osuđena na trogodišnju organizacionu uslovnu kaznu, prenosi Rojters.

Možda vas zanima

Kompanija je optužena za lažne izjave o emsiji dizel goriva u više od 100.000 američkih Džip Grand Čiroki i RAm 1500 dizel vozila od 2014. do 2016. godine.

Ministarstvo pravde je saopštilo da se FCA urotila da prevari testove emisija u SAD.

Krivična kazna od 300 miliona dolara “rezultat je iscrpne trogodišnje istrage”, rekao je pomoćnik državnog tužioca Todd Kim. “Ova rezolucija pokazuje da je Ministarstvo pravde posvećeno tome da korporativne prestupnike smatra odgovornim za obmanu regulatornih organa”.

Vlada je napomenula da je FCA SAD ranije platila kaznu od 311 miliona dolar ai više od 183 miliona odštete za više od 63.000 ljudi u okviru grupne tužbe za dizel motore.

Foto: Tanjug/AP

Proizvođač automobila mora da izvrši početni pregled usklađenosti sa Zakonom o čistom vazduhu i procedurama inspekcije i testiranja, podnese izveštaj i pripremi najmanje dva naknadna izveštaja.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je FCA instalirala obmanjujuće softverske funkcije koje imaju za cilj da izbegnu regulatornu kontrolu i prevarom pomognu da dizel vozila ispune zahtevane standarde o emisiji.

Trojica američkih službenika FCA optužena su za zaveru u cilju prevare SAD i kršenja zakona o čistom vazduhu i čekaju suđenje.

Sporazum o priznanju krivice dolazi pet godina nakon što je Folksvagen priznao krivicu za krivičnu prijavu za rešavanje spostvene krize emsija koja je uticala na skoro 600.000 američkih vozila u skandalu koji je postao poznat kao “Dizelgejt”. Folksvagen je platio više od 30 milijardi dolara u vezi sa skandalom.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com