Vučić: Ako bi nam iko presekao dotok nafte, imamo ZALIHE GORIVA ZA 75 DANA ZA DIZEL I 59 DANA ZA BENZIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći danas o energetskoj stabilnosti naše države izjavio da će posebno biti teške naredne dve zime, i da u trenutnim rezervama imamo dizela imamo dovoljno za 75 dana a beznzina za 59 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug

– Do sada smo uradi sve što je moguće i naše rezerve nafte u ovom trenutku su na 506.000 tona dizel i na 119.000 tona benzin. Od toga imamo u dizelu direktno 287.000 tona, a nafta u cevima ili u obradi je još oko 220.000 tona, i to nam je dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok nafte do naše rafinerije i 59 dana za benzin – rekao je predsednik Vučić.

Blic preporučuje

– Do sada smo koristili rusku i iračku naftu. Polednjim događajima Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač i mi smo shvatili poruku – rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da bog sukoba u Ukrjaini, koji traje gotovo 8 meseci, pokazalo se da su najvažniji energetska i finansijska stabilnost, hrana, zdravstvo i vojska uz vojnu industriju.

– Ulagaćemo 100 milona evra preko SDPR u naše kapacitete. Zato što možemo da prodamo sve što proizvedemo na 100 strana sveta. Sve što proizvedemo možemo da prodamo u narednih 20 godina. Potpisao sam naredbu da 20 odsto proizvoda vojne industrije mora da ostane u srbiji i našoj vojsci – rekao je Vučić.

Predsednik je ovim putem istakao da Srbija godinama ima samo jedan naftovod, preko Hrvatske koji završava u Pančevu. Nemamo naftovod ka Mađarskoj što bi nam u ovom trenutku mnogo značilo.

On je rekao da će narednih 6 godina Srbija uložiti 12 milijardi u energetsku infrastrukturu.

– Pojačavamo plan Srbija 2025″ “Ruska nafta je danas značajno jeftinija od iračke, ali posednjim događajima se hrvatska pokzala kao nepouzdani snabdevač. Moramo da krenemo u diverzifikaciju izvora nafte”, naglasio je.

“Mi ćemo krenuti izgradnju naftovoda ka Mađarskoj”, najavio je.

Prema njegovim rečima, naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra ka Mađarskoj, tih 128 kilometara,.

Podsetimo da su zemlje članice EU nedavno glasale za osmi paket sankcija Rusiji, ovoga puta usmerenih na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje van EU. Na insistiranje Hrvatske taj paket obuhvatiće i Srbiju jer preko Janafa neće moći više da uvozi rusku naftu.

– Mi smo uradili sve što je moguće. Radimo na novim skladištima nafte. Jedan je britanski vitol 400-500 hiljada tona, a imamo i ponudu naših naftaša za 200 hiljada tona. Mi smo ove godine preradili 3,6 miliona tona, a samo 10 godina ranije svega 2,1 milion tona. To govori i o povećanju standarda u Srbiji – rekao je predsednik Srbije.

– Kupovaćemo 20 odsto skuplju kirkuk iračnu naftu – dodao je on.

“Rezerve do čepa”

– U ovom trenutklu imamo najveće rezerve gasau istoriji Srbije. U banatskom dvoru je puno do čepa i ne trošimo te rezerve. Već 10 dana nismo nijedan megavat struje uvezl. U mađarskoj imamo 380 miliona tona, 286 miliona u Banatskom dvoru – naglasio je Vučić.

On je rekao da nemamo više jer nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima.

– Mi tražimo ali nismo uspeli u tom. Uložili smo ogroman novac da nam gas dolazi. Sa ovih 660 miliona tona mi imamo 2 meseca snabdevanja da nijedan kubik ne dođe”, rekao je on.

Dodao je da Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo, dok je u Nemačkoj 7 puta skuplje na primer.

Povećanje cene gasa na razumnom nivou

U svom obraćanju predsednik Vučić je rekao da ukoliko bude povećanja cene gasa, to neće prelaziti okvire razuma.

– I kada bude povećanja cene gasa to neće prelaziti okvire razuma, ako bude a neće skoro, neće biti poseban udar na građane Srbije. I za struju isto kao kod gasa, ako bude, biće vrlo malo povećanje cene, i dalje će Srbija imati najnižu cenu električne energije – istakao je on.

On je rekao da predlog Ministarstva energetike je da se radi projekat Đerdap 3 i Bistrica, samo to je ulaganje od 4 milijarde evre i o tome se razgovara.

– Osim toga, gradićemo nekoliko gasnih interkonektora. Već radimo prema Bugarskoj, gde mi mogli da se snabdevamo. Tu je i naša veza sa Severnom Makedonijom biće nam važno da gradimo i ka Rumuniji, i ako ikada odluče u BiH da se gradi i prema njima. To su sve stvari koje će mnogo da nas koštaju – dodao je.

– Razgovaramo sa mađarskim partnerima da postanemo suvlasnici nuklearki u toj zemlji – istakao je predsednik.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com