Vučić: “Bilo bi dobro da gas nabavljamo i IZ NOVIH IZVORA”

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je energetska situacija u Srbiji teska i naveo da dve milijarde metara kubnih gasa kupujemo od Rusije, a da bi bilo dobro kada bismo još jednu milijardu mogli da dobijemo sa druge strane.

Piše:Tanjug

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

On je to rekao u izjavi za medije nakon ceremonije povodom puštanja novog interkonektora između Bugarske i Grčke danas u Sofiji.

Blic preporučuje

Predsednik Vučić je rekao da je zahvalan Evropskoj komisiji na podršci i najavio da će naša zemlja nastaviti da radi na diversifikaciji gasa.

“Za taj projekat gradićemo interkonektor izmenju nas i Severne Makedonije iz mnogo razloga, takođe, zbog mogućnosti priključenja na TAP koji vodi od Azerbejdzana sve do Italije, dakle da vidimo šta možemo da dobijemo u budućnosti”, rekao je Vučić.

Istakao je da se razmišlja i o drugim energetskim mogućnostima i novim gasovodima na teritoriji Srbije.

Takođe, rekao je da se u državi razmišlja i o novim naftnim linijama, jer, kako je rekao, “neki se hvale kako nam čine veliku uslugu što im plaćamo veliki novac za tranzit nafte.”

Tako ćemo, rekao je on, i naftu da diverzifikujemo da možemo taj energent da uzimamo iz različitih izvora, a ne samo preko Hrvatskog naftovoda, već i iz Albanije, Grčke i nekih drugih zemalja.

Naglasio je da su ti projekti od strateškog značaja za sledeću zimu i omogućiće da imamo nešto više gasa nego što imamo danas.

Vučić se sastao sa Micotakisom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Vučić je sa Micotakisom razgovarao o projektima i planovima za prevazilaženje energetske krize, ali i o evropskom putu Srbije i aktuelnoj situaciji u regionu.

Sagovornici su se saglasili da Evropa prolazi kroz jednu od najtežih energetskih kriza u istoriji i da zajednički projekti, poput izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Grčka, predstavljaju siguran način za stabilno snabdevanje ovim energentom.

Vučić je istakao da je za Srbiju, koja nastavlja da beleži snažan industrijski i ekonomski rast i stalan priliv stranih investicija uprkos globalnoj krizi, od ključnog značaja da obezbedi energetsku sigurnost za građane i privredu. U tom kontekstu, zajednička borba za energente predstavlja imperativ ne samo za zemlje regiona, već i za sve evropske zemlje koje su bez izuzetka pogođene negativnim efektima ove krize.

Vučić je zahvalio premijeru Micotakisu na podršci Grčke našoj zemlji u snabdevanju gasom u paketu sa zemljama Evropske unije, što bi nam donelo dodatnu stabilnost u predstojećem periodu, ali i na tome što razume poziciju Srbije.

Govoreći o evropskom putu naše zemlje, predsednik je naglasio da to ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, dodavši da u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji naša zemlja ostaje podjednako posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta i poštovanju međunarodnog prava. Vučić je još jednom zahvalio premijeru Micotakisu na podršci Grčke suverenitetu Srbije i dodao da je za nas takav dosledan stav od ogromnog značaja.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com