Wall Street PAO PRVOG RADNOG DANA u Novoj godini

Na Wall Streetu su juče, prvog radnog dana u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks osetno pali, što je ponajviše posledica oštrog pada cena deonica tehnoloških divova Tesle i Epla. Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 33.136 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 3.824 boda, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 10.386 bodova.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug/AP

Slab početak godine na najvećoj svetskoj berzi ponajviše je posledica pada cene deonice Tesle za 12 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvestio o manjim nego što se očekivalo isporukama u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju.

Pritisak na S&P 500 i Nasdaq indeks posledica je, takođe, pada cene deonice Epla za 3,7 posto, nakon napisa u azijskim medijima o slabosti potražnje za ajfonima i smanjenju proizvodnje u Kini. Znatno su pale, u proseku 3,6 posto, i cene deonica u energetskom sektoru jer su zbog strahovanja trgovaca od slabljenja rasta ekonomije, a time i potražnje pale cene nafte.

Foto: shutterstock

“Prošla godina je bila grozna”

Tako je u prvom radnom danu nove godine nastavljen pad cena deonica, nakon što je prošle godine S&P 500 indeks potonuo više od 19 posto, što je bio njegov najveći pad od globalne financijske krize 2008.

Bila je to posledica agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke kako bi se suzbila inflacija koja je polovinom godine dosegnula najviše nivoe u više od 40 godina.

(Index)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com